Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 25 noiembrie 2014

Un roman cu intrigă, scris pe insulele Canare

Semne de carte și biblioteci
Alexandru Ciorescu a scris enorm. Și nu în ultimul rând literatură. După „Cuțitul verde”, roman scris în limba franceză, cel de al doilea a fost scris în limba română, în exoticele pentru noi insule Canare, unde locuiește. Romanul „Care Daniel?” este o intrigă aproape polițistă, plină de neprevăzut, în care personajele sunt construite cu ascuns rafinament, din sugestii și nuanțe. Acest roman are farmecul unei pânze aparent naive, executată de maestru incontestabil. „Un erudit cu inimă de poet”, cum îl numea Horia Vintilă.
Despre scriitor: a fost un autor, comparatist, diplomat, director literar, dramaturg, enciclopedist, eseist, lingvist, etimolog, istoric, poet, prozator român care a trăit în exil între 1946 și 1999. Frații săi au fost matematicianul Nicolae Ciorănescu, poetul Ioan Ciorănescu, scriitorul ziarist George Ciorănescu și chimista Ecaterina Ciorănescu-Nenițescu. Tatăl lor, Ion Ciorănescu, născut Cioranu, a fost institutor și director al școlii primare din comuna natală, autor al unor manuale foarte răspândite în epocă și promotor al învățământului special pentru școlile de surdomuți din România.
De altfel, Alexandru Ciorănescu, Alexandre Cioranescu și Alejandro Cioranescu sunt cele trei variante sub care același Alexandru Ciorănescu este bine cunoscut în România, Franța și Spania, și a semnat diferite lucrări de-a lungul timpului. În orașul Santa Cruz de Tenerife o strada poartă numele Alejandro Cioranescu în semn de omagiu și recunoștință față de unul dintre cei mai importanți istorici și geografi ai Insulelor Canare.
Revine în România abia în anul 1991. Moare la 25 noiembrie 1999 în Insulele Canare, Spania. Avea 80 de ani.
Raftul cu cărți: Care Dorinel? (București, 1995); Corespondența Alexandru Ciorănescu - George Ciorănescu 1946-1964 (Târgoviște 2011).