Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

duminică, 5 martie 2017

O zi de joi

Serviciul „Șezători de altădată” ne-au cuprins cu fiori și în luna martie, luna tradiționalului mărțișor, când doamnele și l-au prins la piept una alteia, dorindu-și  o primăvară plină de regenerare și întinerire sufletească.
Subiectul șezătorii are o strânsă legătură cu toate sărbătorile lui  Mărțișor, fiindcă la cântec, dans și voie bună, moldovenii poartă cu mândrie costumul popular.
De data aceasta, am studiat și analizat unele elemente ale costumului, stofa caracteristică și tehnicile utilizate la confecționarea catrinței, bondinței și broboadei care oferă un aspect specific fiecărei moldovence, pe timp de vară purtau broboadă din bumbac, iar în timpul iernii, pe lângă cea din bumbac, femeile purtau deasupra un șal din lână.
Atât bondița, cât și catrința se deosebeau prin ornamentele specifice care depindeau de la zi la zi, de la o zi obișnuită la una de sărbătoare.
Doamnele nu au uitat nici de încălțări, care atât la ciorapi, cât și la opinci aveau gusturi diverse ca și zilele, și locurile pentru care erau destinați: pe acasă, pe la biserică, de sărbători și în ospeție, diferența mare era între culoare și ornamente, cei împletiți pe acasă aveau culoarea neagră, iar la ceilalți erau cu o gamă largă de culori.
La cercul meșterițelor de ciorapi s-a alăturat astăzi Doamna Zinaida Sochircă, care a încântat urechile doamnelor cu creația sa proprie „Floarea, piatra, lutul/ În Prut s-a înfrățit”, dar creația rămâine creație și în muzică, căci soțul unei doamne ne-a surprins pritr-o romanță la pian.

În asemenea condiții, munca merge strună, iar dispoziția și voia bună ne amintește despre vechii greci care începeau lucruri mari în zi de joi, ceea ce denotă că șezătoarea desfășurată la biblioteca Ovidius în zi de joi este un lucru măreț, care adună oameni cu același potențial.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu