Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

duminică, 28 septembrie 2014

Biblioteca nocturnă în premieră la „Ovidius”

În seara de vineri, 26 septembrie, din îndemnul Asociaţiei Bibliotecarilor din România şi preluat în premieră de bibliotecile din RM, Biblioteca Ovidius a organizat o nocturnă pentru prietenii bibliotecii noastre. Şi fiindcă a fost vineri, Clubul „Cinematograful de vineri” a pregătit un amplu program de filme de scurt metraj produse la Chişinău. Viitorii specialişti în domeniul poştelor, care învaţă în anul 4 al Colegiului Politehnic din capitală, ne-au sunat în prealabil că doresc să participe la „Nocturna bibliotecilor” şi s-au ţinut de cuvânt.
Dar mai întâi, micuţii, într-un ceas nu prea târziu, au făcut cunoştinţă cu Colecția Enciclopedia ilustrată a copiilor.
 La 18.15 „tehnicienii” au ocupat locurile în faţa marelui ecran. Bibliotecara Victoria Cebanu a anunţat deschiderea nocturnei, iar preşedintele Clubului „Cinematograful de vineri”, Ion Borş, a vorbit despre programul  serii. La început, a rulat filmul social „Pachetul” (imagine Nicu Borş, regie Silvia Mârzenco, în rolurile principale: Victor şi Alexandra Drumi, Pavel Mârzenco, Sergiu Finiti). Au urmat filmele: „Când se aprinde lumina” (scenariu şi regia Igor Cobâleanschi; în roluri: Mihai Ciolac, Sergiu Voloc, Ion Sandu şi Sergiu Creţu); „Unde merge Boierul?” (lucrare de diplomă – Sănduţa Grigore; scenarist Mihai Poiată;  în rolurile principale: Vasile Fotescu şi Ion Jitaru); „Saşa, Grişa şi Ion (Producţie „Moldova-Film”; un film de Igor Cobâleanschi; în roluri: Valentin Cucu, Igor Mireanu, Sergiu Voloc)  şi „Cine arvoneşte, acela plăteşte” (Producţie „Telefilm-Chişinău 1989; screnariul şi regia Gheorghe Urschi).
După demonstrarea filmelor, tinerii, împreună cu bibliotecarii, au iniţiat o discuţie, constatând că, chiar dacă apuci drumurile prin străinătate, să nu uiţi niciodată de părinţi, oriunde ai fi („Pachetul”); au condamnat lăcomia din filmele „Când se aprinde lumina” şi „Cine arvoneşte, acela plăteşte”; au râs de prostia omului („Saşa, Grişa  şi Ion) şi de cursele întinse bărbaţilor naivi („Unde merge Boierul”).
Participanţii au analizat şi alte filme, produse în Moldova. Unul dintre acestea a fost „Tunul de lemn” (Moldova – Film, 1986). „Descoperirea” tinerilor, însă, a fost că acest film este montat după povestirea cu acelaşi nume a lui Nicolae Esinencu şi că ar putea să o şi citească în cel de al 2-lea volum de Opere alese al cunoscutului scriitor.
 Apropo, o  parte din participanţi au fost pentru prima dată la „Ovidius”, au „descoperit-o”, s-au înscris pentru a participa şi la alte manifestări culturale şi, bineînţeles, pentru a avea aces liber la cărţile bibliotecii.