Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 12 noiembrie 2014

Alexandru Vona, „autor al unei singure cărţi”

Semne de carte şi biblioteci
Alexandru Vona (numele real Albert Samuel), născut în Bucureşti la 3 martie 1922, a fost unul din cei mai importanţi scriitori moderni, opera fiindu-i neglijată din cauza regimului comunist din România. A fost cunoscut ca „autor al unei singure cărţi". A debutat la vârsta de 14 ani, în 1936, cu un volum de proză denumit „Versuri" şi publicat la editura „Cartea de Aur". Cu acest prilej a cunoscut importante personalităţi literare ale vremii, scriitori precum: Demonstene Botez şi Minulescu.
În anul 1947 părăseşte România şi după o scurtă peregrinare prin Italia, se stabileşte în Franţa, la Paris. În prealabil, cu volumul de poezie „Vitralii", în manuscris, reuşise să obţină Premiul Fundațiilor Regale pentru scriitori tineri. Editura la care trebuia să apară volumul a dispărut odată cu preluarea puterii de către comunişti, iar manuscrisul dat spre păstrare lui Mircea Eliade nu a mai fost găsit şi se pare că a ars într-un incendiu.Romanul "Ferestrele Zidite", cel pentru care autorul a devenit celebru, a fost scris în numai trei săptămâni la începutul lui 1947. La acea vreme, Alexandru Vona avea numai 25 de ani. Din cauza situaţiei politice din România, romanul a fost publicat pentru prima dată după aproape 46 de ani, în anul 1993 şi a obţinut Premiul Uniunii Latine.
Tot ce a scris a scris în Limba Română, însă a fost tradus foarte repede în mai mult de cinci limbi de circulaţie internaţională.
S-a stins la Neuilly, lângă Paris, în ziua de 12 noiembrie 2004. Scriitorul, care a dăruit literaturii române unul din marile ei romane, ar fi împlinit în martie 83 de ani. Într-adevăr, apariţia în literatura română post-decembristă, prin publicarea, abia în 1993, a Ferestrelor zidite, roman scris înainte de plecarea din ţară a autorului, în 1947, a echivalat, în surpriză şi valoare, toate aşteptările legate de sertarele scriitorilor, închise vreme de 50 de ani. În plus, foarte repede el a fost tradus în mai multe limbi şi s-a bucurat peste tot - Franţa, Germania, Spania, Portugalia, - de o primire extraordinară şi de importante premii, care n-au încetat să-l uimească, în primul rand, pe autor.