Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 16 octombrie 2014

Gunter Grass - de la trupele SS, traficant pe piața neagră, batarist și cioplitor în piatră prin cimitire, până la Premiul Nobel pentru Literatură

Semne de carte și biblioteci

Günter Grass s-a născut la 16 octombrie 1927,în orașul Danzig (actualmente Gdansk, Polonia). Este fiul lui Willy Grass, un etnic german protestant, și al Helenei Grass, o femeie romano-catolică de origine poloneză. Günter Grass a fost crescut în conformitate cu religia catolică.
După absolvirea gimnaziului, s-a oferit voluntar pentru submarinele din cadrul serviciului Kriegsmarine. În 1943 se înrolează în Reichsarbeisdiensdt, iar în noiembrie 1944, la 17 ani, s-a înrolat în Waffen SS, trupa paramilitară de elită a SS. A fost rănit la picior și luat prizonier de americani la 20 aprilie 1945. După eliberare, a fost cioplitor în piatră pentru morminte, ceea ce avea să-i slujească drept mijloc de subzistență în timpul studenției (la grafică și sculptură) în Dusseldorf și Berlin. A mai fost traficant pe piața neagră și baterist într-o formație de jazz. De asemenea, el a lucrat în calitate de autor și a călătorit în mod frecvent. S-a căsătorit în 1954, iar din anul 1960 a locuit la Berlin, precum și temporar în landul Schleswig-Holstein. Divorțat în 1978, el s-a recăsătorit în 1979. Între anii 1983 - 1986 a deținut președinția la Akademie der Künste (Academia de Arte) din Berlin. În 1999 romancierul, nuvelistul, poetul  Gunter Gross devine laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Lirica sa abstractă cultivă umorul, expresia șocantă, calamburul. Romanele sale de critică socială sunt novatoare prin tehnica narativă, iar viziunea asupra lumii unește absurdul grotesc cu miticul și arhetipalul. Grass mai este și dramaturg, și grafician și sculptor.
P.S. Pe rafturile bibliotecii noastre: „În mers de rac” (Iași, 2002); „Toba de tinichea” (Iași, 2007); „Pisica și șoarecele” (Iași, 2009).