Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 10 octombrie 2014

Bibliotecarul Ivan Bunin și Premiul Nobel pentru Literatură

Semne de carte și biblioteci
S-a născut la Voronej, Rusia, la 10 octombrie 1870, într-o veche familie de nobili scăpătați. Copilăria și-a petrecut-o pe domeniul familial, în gubernia Orlovsk, într-o "mare de grâne, iarbă și flori""în cea mai adâncă liniște a câmpiei".
În anul 1881 a fost înscris la gimnaziu, dar, fără a termina cele patru clase, a continuat instruirea sub îndrumarea fratelui său mai mare. Sărăcia, care a atins și conacul, l-a obligat să parăsească în anul 1889 cuibul familial. Avea 19 ani.
A lucrat în calitate de corector, statistician, bibliotecar, la diferite ziare. În anul 1891 i-a apărut prima culegere de versuri, marcată de o peisagistică lirică subtilă. A continuat și după aceea să cânte frumusețile naturii, cu simțul rafinat al omului format la țară.
Obține "Premiul Pușkin" pentru culegerea "Cad frunzele" (1901) - exemplu de perfecționare a formei poetice clasice, proprie marilor maeștri din secolul al XIX-lea. Publică și nuvele timpurii, despre satul sărăcit și conacele decăzute. Face cunoștință cu Maxim Gorki care îl susține în încercarea de a colabora cu Editura "Znanie". În povestirile lui se accentuează problematica socială. Crește totodată măiestria sa artistică. "... a început să scrie așa o proză - notează Gorki - încât dacă se va spune despre el că e cel mai bun stilist al contemporanității - nu va fi nici o exagerare". Multe dintre scrierile sale înfățișează destrămarea Rusiei patriarhale, moșierești și țărănești, în condițiile dezvoltării relațiilor capitaliste.
A fost primul scriitor rus, laureat al Premiului Nobil pentru Literatură, în anul 1933.
Moare la Paris în 8 noiembrie 1953, la vârsta de 83 de ani.

P.S.  În colecția noastră:  "Антоновские яблоки" (Москва, 1975); "Господин из Сан - Франциско" (Москва, 1980); "Чаша жизни" (Кишинев,  1983); Рассказы (Москва, 1983); "Жизнь Арсеньева" (Москва, 1987).

Rugăciune
Mie dă-mi ani ursuzi de uitare,
Năduşeală, căldură, nesomn,
Pruncul blînd şi amicul, ce-are
Cîntul tainic-comoară de Domn.
Astfel eu, după zile amare
Pentru-a ta liturghie mă rog,
Umbra sumbrei Rusii în schimbare
Nour fie în slavă de foc.
(Tălmăcire, Traianus)