Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 7 octombrie 2014

Edgar Poe moare de mare succes în poezie și băutură

Semne de carte și biblioteci

Născut la Boston dintr-o familie de actori, Edgar Poe rămâne orfan de ambii părinți la vârsta de 3 ani și este adoptat de familia John Allan, un negustor înstărit din Virginia, primind numele de Edgar Allan Poe. După studii secundare în Liverpool (Anglia) și în Richomond, se înscrie în 1825 la Universitatea din Virginia, pe care este nevoit să o părăsească după un an, lipsit de mijloace materiale și înglodat în datorii, în urma unei vieți extravagante, ceea ce a dus la un conflict cu tatăl său adoptiv. Poe încearcă să facă o carieră militară, dar este exclus din academia militară din West Point pentru acte deliberate de indisciplină. În această perioadă publică fără prea mult succes primele sale poezii. În 1833 înregistrează primul succes cu povestirea "Manuscris găsit într-o sticlă", câștigând concursul organizat de revista Saturday Visitor din Baltimore. Se stabilește în Baltimore, după ce se căsătorise în 1836 cu verișoara lui, Virginia Clemm. Devine redactor principal al revistei Southern Literary Messenger, dar pierde postul după scurt timp datorită exceselor sale alcoolice. Apariția nuvelei "Povestea lui Arthur Gordon Pym"  atrage atenția publicului și a criticilor, Poe devine editor asistent la o revistă, unde publică numeroase articole, povestiri și eseuri, aducându-i reputația unui critic competent și sever. În 1839 apare în două volume un ciclu de nuvele "Povestiri ale Grotescului și Arabescului", apreciate de public dar fără succes material.
În ianuarie 1845 publică în revista Evening Mirror celebrul său poem "Corbul", care a provocat o adevărată senzație. Îmbolnăvirea și moartea soției sale Virginia în 1847 îi accentuează însă abuzul de băuturi alcoolice, Poe duce o existență tot mai dezorganizată, care îi precipită ruina fizică și spirituală. Hotărât să se recăsătorească, îmbibat cu opium și alcool, a plecat să-și aducă fosta soacră la nuntă, dar nu a mai ajuns la destinație. După o dispariție de câteva zile, în ziua de 3 octombrie 1849 este găsit căzut pe un trotuar în orașul Baltimore, în stare de confuzie mintală. Moare patru zile mai târziu într-un spital din Baltimore, la 7 octombrie 1849, cauza morții - ca într-o poveste de suspans de E. A. Poe - a fost rabia (turbare).
P. S.  În colecție la biblioteca noastră: Cărăbușul de aur (proză - București, 1957); Prăbușirea Casei Usher (schițe, nuvele, povestiri - București, 1990); Masca morții roșii (nuvele - București, 1992); Corbul (poem - Iași, 2009).

Poezie de dragoste de E. A. Poe
Tu mi-erai totul dragoste,
Al sufletului har,un verde ostrov in mare,dragoste,
Fantana si altar,
Incins cu poame dulci si flori,
Flori ale mele doar,
Vis prea frumos spre a fi putut sa steie!
Ah limpede minune!
Ai rasarit si team pierdut!
Un glas din viitor imi spune:
"Treci!...Treci!...dar peste trecut.
Sufletul meu ca pe-o genune,
Pluteste amar,apatic,mut.
Caci pentru mine,vai,ah,vai,
Lumina vietii s-a sfarsit!
Nu mai...nu mai...nu mai!!
Nu va mai inflori copac trasnit,
Nici vultur nu zbura-va-mai,
Caci zilelemi sunt incantatii
Si ale noptii mele vise sunt unde,
Ochii constelatii,
Si pasii tai aprindu-ti-se,
In ce eterne gravitatii,
In ce eterice abise!!
Vai! ceasul blestemat ,
Cand teau fost dus pe mare,
Iubirea preschimband-o in pacat,
Nesfant alcov,grandoare,
In urma-ti tarmi-negurat,
Cu salcii plangatoare!
("INTALNIRE")