Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

duminică, 5 octombrie 2014

Compasiune și umanitate, de Ziua Internațională a Animalelor

De 4 octombrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor, facem apel la compasiune și umanitate față de animale, amintind că acestea sunt ființe care simt, iar oamenii sunt responsabili pentru soarta lor.
Acest apel este valabil mai mult ca oricând astăzi, în contextul noii legi care permite uciderea în masa a câinilor fără stăpân, dar și al numeroaselor cazuri de cruzime împotriva animalelor.
Singura șansă a câinilor fara stăpân de a supraviețui la finalul celor 14 zile de cazare în adăpost este ADOPȚIA. Dintodeauna știm că cel mai bun prieten al omului este câinele. Dar care este cel mai bun prieten al câinelui? Ar putea să fie unul dintre noi!
 În această zi specială, ne dorim o lume în care animalele să nu sufere. Ne dorim să fim o voce a celor care nu pot vorbi. Plecăm de la convingerea că orice formă de viață trebuie respectată și tratată cu considerație, având dreptul să trăiască în demnitate și conform necesităților speciei sale. Animalele sunt ființe care simt. Noi, oamenii, suntem responsabili pentru soarta lor.
 Ziua Mondială a Animalelor a fost sărbătorită pentru prima oară în 1931, de ziua Sfântului Francisc de Assissi, protectorul animalelor, ca mod de a atrage atenția asupra pericolului care planează asupra speciilor pe cale de dispariție. De atunci, 4 Octombrie a devenit o zi dedicată sărbătoririi tuturor animalelor și tuturor celor care le iubesc și le respectă. Ziua Animalelor este sărbatorită în cele mai variate moduri, pe tot cuprinsul globului, indiferent de religie, credințe și ideologii politice.

P.S. În biblioteca noastră este mai multă literatură artistică despre animale. Iată câteva din titluri: Ernest Hemingwey  „Fiesta” (București, 1968);  Джек Лондон Белый клык (Москваб 1982); E. Burroughs „Tarzan” (Craiova, 1993); Edgar Rice  Burroughs „Întoarcerea lui Tarzan” (București);Kati Rakai „Aventurile lui Mickey, Puppo și Cica și cum descoperă ei Toronto” (Galați, 1991); Emil Cîrleanu „Cea dintîi durere” (București 1999); Herman Melville „Moby Dick” (București, Chișinău, 2002); Alan AlexanderMiline „Ursulețul Winnie-Pooh” (Chișinău, 2006); Cezar Petrescu „Fram, ursul polar” (Chișinău, 2007); George Meniuc „Delfinul” (Chișinău, 2008); Emil Gârleanu „Din lumea celor care nu cuvântă” (Chișinău, 2008); Riceard Adams „Watership Down” (București, 2012); Selma Legerlof „Minunata călătorie a lui Nils cu gâștele sălbatice” (Chișinău, 2012) și altele.