Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 7 octombrie 2014

George Mihail Zamfirescu, autorul „Maidanului cu dragoste” moare boschetar într-o secție de poliție

Semne de carte și biblioteci

Fiu de căruțaș de la o margine de București, a primit la naștere numele Gheorghe Petre Mihai. Face Școală de Ofițeri de rezervă la Botoșani. Participă la război. Revenit la București, fregventează cenaclul Zburătorul. Debutează în 1918 cu pseudonimul Gemi Zam. Publică mult în ziare, având predilecții spre cele de stânga. În 1920 înființează Societatea Tinerilor Scriitori. Între anii 1922 și 1924 colaborează cu revistele transilvănene de la Satu Mare. În 1925 revine la Bucureși angajindu-se bibliotecar. Apoi este actor și regizor. Devine membru fondator al Asociației Autorilor Dramatici. Poet, jurnalist, cronicar dramatic, nuvelist, romancier remacrat prin „Maidanul cu dragoste, scriitor debordant de elanuri.

Este tatăl actriței Raluca Zamfirescu care s-a stings din viață la 2008, în vârstă de 84 de ani.
George Mihail Zamfirescu a avut parte de o viață mai scurtă. El a murit la nici 41 de ani, fără adăpost, la o secție de poliție, caz înspăimântător,  dacă ne gândim la destinul scriitorului român de totdeauna.

P.S. Din colecția noastră de cărți: „Domnișoara Nastea” (Cluj-Napoca, 1989); „Madona cu trandafiri” (Craiova, 1991); „Sfânta mare nerușinare” (Craiova, 1991); „Maidanul cu dragoste” (best-seller - Chișinău, 1993);  „Maidanul cu dragoste” (2 volume - Galați, 1993); „Maidanul cu dragoste” (București, 1993).