Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 14 februarie 2017

Oglinda Dimineții

                       Biblioteca și noi

 Asemenea lui Sisif, căruia i s-a pus pe umeri prea mult, Grigore Vieru - Omul Dimineții, cel care reînvie la fiecare răsărit de soare pentru a culege picăturile de rouă sfinte și a le metamorfoza în cuvinte ca să creeze imnul națiunii române, conștientizează tragedia, astfel devenind un învingător, un Om Duminical. Nu va juca jocul celorlalți, va fi răstignit ca Iisus pentru a ne lăsa pe noi, muritorii, să continuăm ceea ce apărat Omul Vieru cu suflet. Poetul neamului se sacrifică pentru libertatea colțișorului de rai, cu nume poetic, Basarabia. El n-a mâzgălit Dumnezeul din ochii mamei, n-a călcat pe iarbă străină, a iubit până la lacrimi viața,...dar câtă deznădejde, câtă durere în acest suflet plăpând.
Pe fiecare dintre noi această floare cosită ne doare. Spiritul geniului dăinuie, se identifică cu fiecare fibră a noastră, iar atunci când suntem însingurați și triști ne amintim de unde ne-am rupt, cine suntem datorită poeziei vierene pe care o respirăm asemenea aerului la o pauză de lectură în incinta bibliotecii Ovidius sau chiar printre rafturile bibliotecii personale. Vieru ne învață că patria este înlăuntrul nostru, oriunde ne-am duce, nu putem uita de casa de humă, casa văduvă și tristă, de obiceiurile, poveștile spuse de bunica, mângâierea mamei, privirea ei care ne urmărește pretutindeni, de vorba-i caldă, ce ne-au învățat cei mai buni dascăli..., nu putem uita limba, comoara de limbă în care găsim bogățiile adevărate, că doar în limba noastră română durerea o poți mângâia și bucuria s-o preschimbi în cântec.
 Măria Sa – Omul Duminicii, a rămas, în memoria noastră, a românilor de pretutindeni, ca un sfânt dintr-o icoană veche, cu ochi strălucitori de lacrimi și lumină, iar din focul mare al dragostei de lege, ne mai luminează din ceruri cărările spre adevăr.
Reaprindeți candela...!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu