Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 17 februarie 2017

O lecție de cultură

Biblioteca Ovidius este o instituție  de cultură, din acest considerent toate serviciile și activitățile bibliotecii sunt strâns legate de cuvântul cultură.
Serviciul Șezători de altădată a adunat un șir de oameni care posedă numeroase valori, atât spirituale, cât și materiale, pentru a le prezenta celora care nu știu cum arăta cu adevărat o șezătoare și care e specificul ei.
Armonia, voia bună și dispoziția și-au dat binețe la această masă de îndată ce doamnele, meșterițe în ale artei au aranjat masa tradițional cu mere și nuci, cu plăcinte și bomboane, nici ceaiul din ierburi nu a lipsit, căci așa e la moldoveni, munca sporește când masa e plină.
Însă elementul primordial l-a constituit subiectul acestei întâlniri: Portul popular în Basarabia. Confecționarea și croșetarea iei și a cămașelor bărbătești.
Această temă i-a intrigat pe toți cei prezenți, așa că meșterul popular, Elena Boțan nu a stat mult pe gânduri și ne-a condus pe tărâmul acestei culturi cu cămașe și ii brodate pentru zi de zi, dar și pentru sărbătoare, cu bondițe și catrințe, cu brâuri și opinci pe care le purtau străbunii noștri de la mic la mare, toate croșetate și prelucrate, în culori deschise pentru celibatari, ceva mai închise pentru familiști, dar toate, absolut toate prin fir de ață și muncă depusă descriu localitatea și caracterul  celora care le poartă.
Punctul culminant al șezătorii l-a prezentat doamna Elisaveta Onofreiciuc, care ne-a frapat privirea cu costume naționale din Bucovina, din Codrii Cosminului, pe unde Ștefan cel Mare a dus bătălii, costume îngălbenite de vreme, cu o vechime de peste 100-150 de ani, dar și unele mai noi, pe care le-a purtat doamna și fiica ei, căci așa e tradiția ca fiecare fată să posede un costum național pentru biserică, nuntă și alte manifestări.
Analiză și sinteză asupra elementelor ornamentale povestite anterior și regăsite în țesătura acestor porturi populare.
Povestiri din alte vremuri, tratarea unor valori ce azi s-au păstrat preponderent, într-un cuvânt cultură dezvoltată într-o instituție cu același nume - biblioteca „Ovidius”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu