Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 6 aprilie 2015

Expoziție virtuală



Gândește verde, trăieşte verde!

Omul, din timpuri străvechi, conveţuieşte cu natura. Cea mai mare bogăţie a oamenilor este formată din: apa limpede, aer curat, plante şi animale sănătoase. Toate acestea contribuie la o viaţă sănătoasă şi armonioasă pentru oameni. Este de datoria fiecăruia să înveţe să respecte aceste bogăţii, să descifreze ABC-ul ecologiei, să înţeleagă necesitatea protecţiei mediului, să contribuie la refacerea naturii, menţinând curăţenia şi îngrijind frumuseţile ei, să înveţe că ocrotind natura, se ocrotesc pe ei înşişi. O bună informare şi pregătire a celor care doresc să-și formeze deprinderi, convingeri şi comportamente trainice în protecţia mediului, este invitat să deschidă şi să răsfoiască surse de informare utile pentru protejarea naturii şi sporirea resurselor ei. În acest fel, dorim să contribuim la informarea şi instruirea cititorilor, a tuturor celor implicaţi, direct sau indirect, în lupta împotriva poluării. Vino și te informează!


Natura ne face egali între noi, ca oameni.  Educația ne face egali cu natura.




    ABC-ul naturii / Tatiana Tofan-Burac. – Chișinău : Colecția „Natura”, 1998. – 79 p.

Este o lucrare concepută ca un ghid util tuturor celor care doresc să cunoască elementele componente ale mediului înconjurător din Republica Moldova, problemele legate de protejarea  și conservarea sa.


 

Dediu, Ion I. Ecologia populațiilor / Ion I. Dediu; concepție grafică și paginare : Adrian Grigorescu. – Chișinău : Ed. Phoenix SRL,  2007. – 177 p. 

 Ecologii au ajuns la concluzia că individul, obiectul de bază al autecologiei, prezentând unitatea fundamentală elementară a materiei vii, nu poate exista decât fiind integrat într-un anumit sistem de indivizi numit populație. Anume în acest context devine evidentă regula, conform căreia indivizii unei populații nu pot exista izolați unii de alții, ci numai integrați într-o anumită comunitate. În consecință, trecerea de la autecologie la expunerea ecologiei populațiiilor, adică de la nivelul individual de organizare a lumii vii, la cel supraindividual care este populația, devine logică, firească. Această monografie poate fi folosită cu succes atât de studenți, doctoranzi, postdoctoranzi, cât și de toți acei care vor să-și aprofundeze cunoștințele în ecologie și protecția mediului înconjurător (științele mediului sau ambientalistică).

 Dediu, Ion I. Ecologia sistematică / Ion I. Dediu; concepție grafică și paginare : Adrian Grigorescu. – Chișinău : Ed. Phoenix SRL, 2007. – 299 p.

Domeniul ecologiei, care se ocupă cu studiul complex al ecosistemelor, a primit denumirea de ecosistemologie, în pofida unei noțiuni mai concrete - biocenologie. În această lucrare de sinteză la zi se demonstrează că ecosistemologia are toate actele în regulă pentru a fi recunoscută drept compartiment central al ecologiei moderne. 




Duca, Gheorghe. Tehnologii moderne de ardere și de reducere a emisiilor poluante în atmosferă / Gheorghe Duca, A. Crăciun, A. Gaba, L. Păunescu. – Chșinău : U.S.M., 2002. – 223 p.

  Obiectivul acestei monografii este reprezentat de aspectele științifice, tehnologice și ecologice ale uneia din principalele probleme cu care se confruntă sectorul de producere a energiei de la orice nivel - ameliorarea randamentelor proceselor de ardere a combustibililor organici și diminuarea impactului pe care-l exercită acestea asupra bazinului aerian. 



Fratric, Ignac. Calul troian al civilizației / Ignac Fratric; coperta : Vasile Olac ; trad. : Nicolae Vulapșin. – București, 1978. – 299 p.
 
Sub acest sugestiv titlu se abordează una din problemele majore a zilelor noastre - degradarea mediului înconjurător, insistând îndeosebi asupra poluării. Monografia sugerează modalități și căi de prevenire și combatere a fenomenelor implicate în poluare.





Gedda, Agnes. Grădina de legume ecologice : ghid practic / Agnes Gedda ; trad. de Eliza Galan. – Iași : Polirom, 2007. - 263 p.
Legumele sunt esențiale pentru alimentația sănătoasă. Cu toate acestea, modificările genetice și folosirea îngrășămintelor chimice le pot transfoma într-un veritabil pericol pentru organism. Dacă doriți să regăsiți savoarea legumelor și zarzavaturilor din grădina bunicilor, nu ezitați! De la unelte, până la influiența lunii asupra culturilor, de la stropire, până la dăunători, trucurile și sfaturile cuprinse în acest ghid practic vă ajută sa aveți propria grădină ecologică.




Lozan, Aurel. Zona umedă a Prutului Inferior / Aurel Lozan, Mina Lozanu, Vasile Șalaru, Vitalii Climenco. – Chișinău : Reclama, 2002. – 80 p. 

Această ediție are scopul de a atrage atenția generației tinere asupra degradării zonei umede a Prutului Inferior, precum și asupra imortanței acestor ecosisteme în stabilitatea mediului și viața omului. Depunerea eforturilor zi de zi în păstrarea zonelor umede.

 



Lupan, Ernest. Dicționar de protecția mediului / Ernest Lupan. – București : LUMINA LEX, 1997. – 231 p.
 
Dicționarul are menirea să trezească în fiecare cetățean conștiința mediului înconjurător și a problemelor respective și obținerea colaborării din partea publicului în privința gospodăririi și protejării mediului natural și artificial.






Lupașcu, Mihail. Agricultura ecologică și producerea furajelor în Republica Moldova / Mihail Lupașcu. – Chșinău : Știința, 1998. – 486 p. 
 
Lucrarea în cauză se sprijină pe un bogat material experimental acumulat de autor în experiența cultivării pământului. Lucrarea este de un real folos savanților, studenților, specialiștilor în agricultură și ecologie, fermierilor, tuturor agricultorilor și persoanelor care nu sunt indiferente față de principala noastră bogăție - pământul. Se aduc drept exemple gospodării care, folosind metode înaintate, argumentate științific, de creștere a producției agricole, pe parcursul multor ani, obțin recolte înalte, păstrându-se echilibrul ecologic.







1.         Lupașcu, Mihail. Agricultura  Moldovei și ameliorarea ei ecologică / Mihail Lupașcu. – Chișinău : Știința, 1996. – 107 p.

În prezenta lucrare sunt  analizate procesele pozitive și negative ce au loc în agricultură, dinamica agrofitocenozelor, factorii care au accelerat scăderea fertilității solului, au determinat destabilizarea situției ecologice. Lucrarea este destinată specialiștilor din agricultură, fermierilor, oamenilor de știință, studenților și elevilor din instituțiile specializate.



Managementul de mediu: raport privind evaluarea capacității naționale / Min. Ecologiei și Resurselor naturale; coord.: Ilie Boian; echipa proiectului: Vasile Scorpan, Andrei Perciun. – Chișinău : Cartdidact, 2005. – 151 p.
În raportul în cauză sunt elucidate problemele prioritare determinate de către Convențiile de mediu de la Rio de Janeiro în Republica Moldova și necesitățile de fortificare a capacității pentru diferite domenii. Iar, Planul de Acțiuni indică activățile concrete care vor contribui la realizarea prevederelor Convențiilor de la Rio prin promovarea managementului durabil al resurselor naturale și abordarea sinergetică și intersectorială a problemelor de  mediu.


Capcelea, Arcadie. Mediul înconjurător pentru Europa / Arcadie Capcelea. – Chișinău : „Tipografia centrală”, 2003. – 100 p.

Publicația abordează un șir de aspecte ale stării mediului european. Istoricul procesului „Mediul înconjurător pentru Europa” structurile internaționale ce activează în vederea cooperării ecologice europene. Lucrarea poate fi utilă pentru un cerc larg de ecologiști, practicieni.



Mereniuc; G.V. Poluarea mediului ambiant și sănătatea populației / G.V. Mereniuc. – Chișinău, 1991. – 128 p.
 
În monografie  sunt sintetizate date de ultima oră privind tendințile de poluare a mediului ambiant în aspect global și regional, influența celor mai primejdioase impurități asupra sănătății omului și despre apariția proceselor patologice și a bolilor. Sunt descrise, de asemenea, realizările științei și ale practicii în vederea protecției naturii în perioada progresului științei și tehnicii din societatea noastră.





Mohan, Gh.; Ardelean, A. Ecologie și protecția mediului: manual preparator / Ch. Mohan, A. Ardelean. –  București : SCAIUL, 1993. – 349 p.

Penru o bună informare și pregătire a celor care au menirea de a transmite cunoștiințele de ecologie, îndreptate în direcția ocrotirii naturii și protecției mediului ambiant, sugerăm să răsfoiți această lucrare. Cartea constitue o sursă de informare utilă pentru elevi, studenți, profesori de biologie și tuturor care manifestă interes pentru protejarea naturii și sporirea resurselor ei pentru cultivarea conștiiței ecologice.

Partin, Zoe, Rădulescu, Melania. Dicționar ecologic /  Zoe  Partin, Melania Rădulescu. – București, s.a. – 117 p.
 
Dicționarul de față caută să trezească interesul pentru studiul ecologic în rândurile tinerilor biologi-ecologi, cât și al profesorilor și elevilor care studiază ecologia. Lucrarea oferă un instrument de lucru pentru toți cei interesați de protecția mediului înconjurător și de îmbunătățirea calității vieții.




Petre Marian, Petre Violeta. Dicționar explicativ de ecologie / Marian Petre, Violeta Petre. – București : CDPRESS, 2009. – 351 p.
 
Se adresează tuturor cititorilor care sunt adepți ai rigurozității și coerenței unui mod de gândire, de exprimare și de interpretare teoretică a ideilor și concepțiilor sistematic integratoare despre natură, percepută în dinamismul său, generator de interacțiuni permanente între sistemele biologice și cele abiotice ale oricărui ecosistem.




Protecția mediului în Republica Moldova / Ministerul Ecologiei și resurselor naturale . – Ch., 2007. – 64 p.

Republica Moldova, fiind o țară cu o economie în tranzație și având ramura de bază agricultura, este dependentă și vulnerabilă la condițiile climaterice care, an de an, prin frecvența și intensitatea fenomenelor climaterice nefavorabile, provoacă pagube enorme economiei naționale. Resursele naturale reprezintă o componentă esențială a patrimoniului național. Regimul lor de valorificare, în mare măsură, determină starea mediului.

 


    Rădulescu, Cristiana. Emisii poluate: metode pentru reducerea acestora /  Cristiana Rădulescu. – Târgoviște, 2008. – 339 p.

Relatarea primelor semnale de alarmă  a „gazelor de seră” și modificării majore climatice și găsirea celor mai eficiente metode de a evita aceste pericole.







Studiu de performanțe în domeniul protecției mediului: Republica Moldova. – New York; Geneva, 2005. – 182 p. 
 
Prezintă modelul de elaborare, planificare și implementarea politicii de mediu, cât și mecanizmele de asigurare a respectării legislației, acorduri și angajamente internaționale în protecția mediului. Acest studiu este util pentru organizațiile interguvernamentale și non-guvernamentale deopotrivă și, în special, pentru Republica Moldova, pentru Guvernul ei și pentru poporul său.




Stugren, Bogdan. Ecologie teoretică / Bogdan, Stugren; Redactor de carte: Victor Lungu; coperta de : Virgil Tomuleț. – Cluj-Napoca : SARMIS, 1994. – 287 p.
 
 Acest volum se adresează specialiștilor, persoanelor care au studii superioare de biologie, geografie, geologie, etc., acelora care au studiat ecologia și au cunoștiințele elementare din acest domeniu. Această monografie încearcă să demonstreze că ecologia este o știință biologică și nu o doctrină ideologică, nu un sistem politic. 




Ursul, Arcadie. Dezvoltarea durabilă: abordări metodologice și de operaționalizare / Arcadie Ursul, Ion Rusandu, Arcadie Capcelea. – Chișinău : Știința, 2009. – 252 p.
În volum își găsește dezvoltare ipoteza potrivit căreia asigurarea fundamentală și multilaterală a securității este posibilă la o etapă, când viitorul ecosistem planetar se transformă în noosferă. Este destinat unui cerc larg de cititori, cercetători și specialiști din diferite domenii: filosofie, protecția mediului și dezvoltării sociale,  managmentul  administrației publice.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu