Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 8 aprilie 2015

8 aprilie este Ziua Internațională a rromilor (țiganilor)

Data de 8 aprilie a devenit sărbătoare pentru etnia rromă, odată cu reunirea la nivel internațional a organizațiilor rromilor în cadrul primului Congres Mondial al Rromilor, desfășurat la Londra în 1971. La acest congres s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie sa devină Ziua Internațională a Rromilor din intreaga lume.
Tot atunci a fost adoptat, ca imn internațional al romilor, cântecul „Gelem, gelem”, interpretat de cântăreața și actrița Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit și țigani fericiți”, peliculă ce datează din 1967.
De asemenea, a fost adoptat și steagul internațional al rromilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite si jumatatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc roata cu spițe, denumită și chakra, aceasta fiind similară cu Ashok Chakra, roata de pe steagul Indiei, reprezentând mișcarea și creația lumii.
Roata simbolizează, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieților, iar pe de altă parte, nomadismul, în relație cu spațiul originar al Indiei. Două decenii mai târziu, la Congresul Mondial al Rromilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistică a Uniunii Internaționale a Rromilor a oficializat alfabetul internațional standardizat al limbii rromani, decizia fiind semnată de 17 specialiști în domeniu din diferite țări, în prezența unui observator al UNESCO. În 2002, de 8 aprilie, s-a sărbătorit jubileul milenar reprezentând 1.000 de ani de atestare a rromilor în Europa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu