Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 30 aprilie 2015

Cultura în lume

30 aprilie
1803SUA cumpară de la Franța teritoriul Louisiana în schimbul sumei de 80 milioane franci–aur.
1844Alexandru Ioan Cuza s–a căsătorit cu Elena Rosetti–Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti și a Catincăi Rosetti, născută Sturdza. Cu acest prilej, Cuza a refuzat să primească țiganii robi trecuți în lista dotală a soției, fiind astfel primii care au acceptat hotărârea Adunării Obștești din 31 ianuarie 1844, de dezrobire a țiganilor.
1897Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic „Dracul" din București. Sub pseudonimul Mihai din Pașcani, viitorul romancier publica schița umoristică de 40 de rânduri sub titlul "Domnișoara Mxxxx Falticeni".
1902: A avut loc, la Paris, premiera operei Pelléas et Mélisande de Claude Debussy.
1937: În Filipine a avut loc un plebiscit referitor la dreptul femeilor de a vota. Au putut participa doar bărbații care, în majoritate (peste 90%), au fost de acord ca femeile să se bucure de acest drept.
1939Franklin Delano Roosevelt este primul Președinte american care a apărut pe postul de televiziune.
1945Adolf Hitler și Eva Braun se sinucid la Führerbunker după ce au fost căsătoriți o zi. În aceeași zi, Armata Roșie arborează drapelului sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.
1988: La DublinIrlandaCéline Dion câștigă a 33-a ediție a Eurovisionului pentru Elveția cu piesa „Ne partez pas sans moi".
1993: Jucătoarea iugoslavă de tenis de câmp, Monica Seles, nr.1 mondial, este grav rănită de un fervent suporter al lui Steffi Graf.
1991: Un ciclon care a lovit Bangladesh-ul a dus la uciderea a 138.000 de oameni.

2001Dennis Tito, primul turist spațial decolează pe o navetă rusească cu destinația Stația Spațială Internațională.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu