Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 2 februarie 2015

Serafim Urechean - 65 ani de la naștere

Serafim Urechean s-a născut la data de 2 februarie 1950, în satul Larga din raionul Briceni, într-o familie de țărani. După ce a absolvit Școala Medie din satul natal, și-a continuat educația la Institutul Politehnic din Chișinău, Facultatea de Inginerie Civilă și Industrială (1969-1974), pe care a absolvit-o în anul 1974, obținând calificarea de inginer constructor.
După demobilizare, în anul 1976, și-a continuat activitatea profesională în raionul natal – Briceni, în calitate de inginer în cadrul Întreprinderii de construcții Briceni (1976-1978). A condus lucrări de construcție la mai multe obiective de menire social-economică.
În anul 1978 a fost cooptat în cadrul structurilor politice din raionul Briceni. A deținut funcția de șef al Direcției industrie, transporturi și construcții, apoi pe cea de secretar doi al Comitetului raional al PCM Briceni (1978-1983).
Între anii 1983-1985, a studiat la Școala Superioară de Partid din Leningrad. Reîntors în Republica Moldova, activează în cadrul Comitetului Central al PCM. Deține, pentru scurt timp, funcția de inspector și, în același an, este transferat secretar doi al Comitetului raional Anenii Noi al PCM. În noiembrie 1985 a fost ales președinte al Comitetului executiv raional Anenii Noi de deputați ai poporului (1985-1987).
A lucrat apoi în cadrul Federației Sindicatelor Independente din Republica Moldova (1987-1994), mai întâi ca vicepreședinte, apoi ca prim-vicepreședinte și în cele din urmă ca președinte. În paralel, pentru o perioadă, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1991-1994). Conduce fracțiunea deputaților independenți.
La data de 9 august 1994, prin Decret al Președintelui Republicii Moldova, a fost numit în funcția de Primar al municipiului Chișinău. A fost reales succesiv ca Primar General în cadrul alegerilor parțiale din 1999 ș 2003. Deține funcția de primar al municipiului Chișinău între anii 1994-2005.
Este membru-titular al Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, Președinte al Federației Puterilor Locale și Regionale din Republica Moldova (din 1996), Președintele Federației de Șah a Republicii Moldova (din 1995), Președintele filialei moldovenești a Academiei Internaționale de Inginerie.
În calitate de Primar al municipiului Chișinău a susținut și contribuit direct la organizarea mai multor forumuri și conferințe internaționale la Chișinău sub egida O.N.U., U.N.E.S.C.O., N.A.T.O., TACIS, etc. De asemenea, este co-autor la monografia: „Scientific and Technological Achievements Related to the Development of European Cities", N.A.T.O. ASI Series. Vol. 9.
În perioada 5-17 februarie 1999, a deținut funcția de prim-ministru interimar al Republicii Moldova. Președintele Petru Lucinschi l-a propus drept candidat la funcția de premier, dar negăsind susținere în Parlament, acesta și-a retras candidatura.
Serafim Urechean a fost un participant activ la viața politică. În anul 2001 devine Președinte al Mișcării social-politice „Alianța Independenților”, în anul 2003 devine co-președinte al Partidului “Alianța Moldova Noastră” (în 2005 - 2011 a fost președinte), iar în perioada 2004 - 2005 a fost lider al Blocului electoral „Moldova Democrată”.
La alegerile parlamentare din 6 martie 2005 Blocul „Moldova Democrată” (BMD), condus de primarul general de Chișinău Serafim Urechean, a acumulat 28,53% din voturile participanților, obținând 34 de mandate din 101. În conformitate cu articolul 70 din Constituția Republicii Moldova, „calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcții retribuite, cu excepția activității didactice și științifice”.
La 18 aprilie 2005, în ultima zi a termenului de o lună de la validarea mandatului, prevăzut pentru a decide dacă acceptă funcția pentru care fusese ales, Serafim Urechean a decis să renunțe la funcția de primar de Chișinău în favoarea celei de deputat în Parlamentul Republicii Moldova (RM).
Serafim Urechean este căsătorit cu Tatiana Marcenco.

P.S. Cartea de pe raft: „Rămân al vostru” (Chișinău, 2003).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu