Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 4 februarie 2015

Maestrul Petre Neamţu a împlinit 65 de ani

Maestrul Petre Neamţu, Artist al Poporului, prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară "Folclor", a împlinit astăzi 65 de ani.  
Petre Neamţu s-a născut la 4 februarie în anul 1950. A absolvit Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” şi Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu”, actualmente Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. În perioada anilor 1973-1986 a activat în calitate de profesor la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”. Din anul 1985 şi pînă în prezent este conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. 
Petre Neamţu a început cariera artistică în anul 1972, în calitate de dirijor al Ansamblului de Cântec şi Dans „Hora”. În anul 1985 a devenit conducătorul Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”. El este autorul multor creaţii pentru orchestră, care sunt înregistrate şi se păstrează în fondurile Companiei „Teleradio Moldova”. Este, de asemenea, autorul manualelor şi a culegerilor de piese pentru orchestră, ansambluri instrumentale şi instrumente solistice.  
Sub conducerea lui Petre Neamţu, Orchestra „Folclor” a efectuat turnee în mai multe ţări, inclusiv în România, Polonia, Austria, Germania, Danemarca, Şri-Lanka, Nicaragua şi SUA. Totodată, Petre Neamţu şi Orchestra „Folclor” au participat la câteva ediţii ale Festivalului-Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” de la Craiova şi la Concursul de Creaţie şi Interpretare a Romanţei „Crizantema de Aur” de la Tîrgovişte. Pentru contribuţia de excepţie la organizarea Festivalului-Concurs „Maria Tănase”, Petre Neamţu a primit Diplomă de excelenţă din partea Guvernului României. 
În anul 1989, Petre Neamţu a devenit Artist Emerit al Republicii Moldova. În anul 1993, maestrul a fost distins cu Medalia  „Meritul civic”, iar în anul 2000 - cu Ordinul „Gloria Muncii”. În 2010, dirijorul Petre Neamţu a devenit Artist al Poporului.
La mulți ani, maestre! Multă sănătate și inspirație artistică!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu