Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 24 februarie 2015

Burges a trăit toată viața cu gândul că are cancer

Semne de carte și biblioteci
Anthony Burgess s-a născut la 25 februarie 1917. A fost un romancier, poet, compozitor, dramaturg, lingvist, traducător și critic literar englez. Celebru pentru scrierea romanului „Portocala mecanică”, ecranizat de Stanley Kubrick. Burgess a scris 33 de romane, 25 lucrări de non-ficțiune, 2 volume autobiografice, 3 simfonii, mai mult de 150 de alte lucrări muzicale, topuri muzicale de jurnalism și altele. Moare la 22 noiembrie, pe când avea 76 de ani. Moartea sa (cauzată de un cancer pulmonar – a fost multă vreme fumător) s-a petrecut la Spitalul St John & St Elizabeth în St Johns Wood din apropierea Londrei. Se crede că a scris romanul Byrne pe patul de moarte.
Se pare că și-ar fi dorit ca cenușa să-i fie păstrată în Cimitirul Moston din Manchester, însă până la urmă au ajuns la cimitirul din Monte Carlo.
Epitaful de pe piatra memorială de marmură a lui Burgess, în spatele căreia e păstrat vasul cu rămășițele sale, este inscripționată "Abba Abba", ceea ce are câteva ințelesuri: (1) ebraicul "Tată, tată", adică invocarea Domnului ca Părinte (Marcu 14:36 etc.); (2) inițialele lui Burgess's; (3) grupul pop ABBA, care a obținut faimă mondială în anii '70, când Burgess însuși se afla la vârf; (4) parte din schema rimei a unui sonet Petrarchian; (5) ultimele cuvinte rostite de Isus în aramaica, de pe Cruce; și (6) romanul lui Burgess despre moartea lui Keats, Abba Abba.
P.S. Cărți pe raft: Omul din Nazaret (București, 1993); Portocala mecanică (București, 2009).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu