Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 12 februarie 2015

Poeta sufletelor simple

Semne de carte și biblioteci

Otilia Cazimir  s-a născut la 12 februarie 1894 în localitatea Cotu Vameș, județul Neamț.
Otilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandrina Gavrilescu. Pseudonimul i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu. Scriitoarei nu i-a plăcut noul nume: „Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă ...”.
A folosit și alte pseudonime, precum Alexandra Casian, Ofelia, Magda, Dona Sol cu care a semnat  în presă, mai ales, articolele „feministe”.
A fost cel de-al cincilea copil al învățătorilor Ecaterina și Gheorghe Gavrilescu. Și-a petrecut copilăria în satul natal, iar în anul 1898 familia sa se mută la Iași, unde urmează școala, liceul, apoi cursurile Facultății de Litere și Filosofie, dar fără a susține examenul de licență.
A debutat în anul 1912 în revista Viața românească, cu poezie, iar debutul în proză a avut loc în anul 1919 în publicația Însemnări ieșene. Cel dintâi volum de poezii, Lumini și umbre, i-a fost publicat în anul 1923, la Editura  „Viața Românească " , urmează volumul de versuri „Fluturi de noapte" , Editura  „Cartea Românească", 1927, carte premiată de Academia Română și de comitetul „ Femina Vie- Heureuse" de la Paris, cu premiul Femina.
A colaborat cu publicațiile Însemnări ieșeneAdevărul literar și artisticLumea-bazar săptămânal , Bilete de papagalIașul nouIașul literarOrizontGazeta literarăCronica și altele.
Între anii 1937-1947 a fost inspector al teatrelor din Moldova, iar din anul 1946 devine colaboratoare permanentă a Editurii Cartea Rusă, unde stilizează traduceri din literatura rusă și sovietică.
A tradus din literatura franceză (Maupassant), rusă și sovietică (Gorki, Kuprin, Cehov, Fedin, Gaidar ș.a.).
Scriitoarea a decedat în 1967, la Iași.
P.S. Cărți pe raft: Viața și opera - în imagini (Iași, 1999); A murit Luchi... (Iași, 2011).
Alb-Iepuraș
 - Iepuraș,
Alb-Iepuraș,
Unde-ai fost?
La oraș.
- Un-te duci?
 - La pădure.
 - Ce mănânci?
 - Verzi și mure.
 - Unde dormi?
- Sub șopron.
 - Cum te cheamă?
 - Rodion!

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu