Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 26 aprilie 2016

Vasile Voiculescu a murit de boli incurabile aduse acasă din închisoarea regimului comunist



Oglinzi obsure
Vasile Voiculescu a fost timp de patru ani (1958 - 1962) deținut politic în închisorile comuniste (A fost condamnat din eroare judiciară alături de alți membri sau colaboratori ai Rugului Aprins).
După 1948, el a suferit cumplit pentru convingerile sale democratice, devenind deținut la vârsta de 74 de ani, și luându-i-se dreptul de a publica, a lăsat o operă literară de mare rafinament artistic, din care fac parte și „Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare . Creațiile au fost elaborate între 1954-1958. Cele 90 de sonete sunt o monografie închinată "paradisului și infernului iubirii", conform criticului Ovid S. Crohmălniceanu.
În închisoare s-a îmbolnăvit de cancer și a murit doborât de boală în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1963, în locuința sa din București (strada Dr. Staicovici nr. 34).
Din colecția Bibliotecii „Ovidius”: Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare în traducere imaginară (București, 1981): Gânduri albe (București, 1986); Toiagul minunilor (București, 1991); Alcyon sau diavolul alb (București, 1992).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu