Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 27 aprilie 2016

Astăzi este Ziua Tricolorului



Zile însemnate
La Prima Sesiune a Sovietului Suprem al R.S.S.M din 27 aprilie 1990 s-a legiferat oficial Drapelul tricolor cu stema amplasată în centrul fâșiei galbene. Gheorghe Ghimpu  a fost acel care a arborat pentru prima dată, la 27 aprilie 1990, Tricolorul de Stat pe cupola Parlamentului moldav. Manifestații pentru tricolor au avut loc și în stânga Nistrului. La o întâlnire a muncitorilor  de la Uzina de Mașini de Turnătorie cu Nicolae Dabija, cu toate riscurile, câțiva tineri intraseră în sala de festivități cu panglici tricolore prinse la piept. Tot atunci tricolorul era arborat pe sediul Universității din Tiraspol, unde era păzit de un detașament de studenți în frunte cu rectorul Mihail Coșcodan și profesorul Ștefan Urâtu. În aceeași zi, Tricolorul  a fost arborat și pe Executivul orașului Dubăsari.

Pe 23 aprilie 2010, Legislativul a declarat această dată drept „Ziua Drapelului de Stat”.

În decembrie 2007, fostul președinte moldovean Vladimir Voronin și-a arătat antipatia față de drapelul și stema Republicii Moldova, pe motiv că sunt prea românești, și l-a numit „drapel fascist”.

În mai 2011, câțiva vorbitori de limba rusă din Chișinău au ars demonstrativ  Drapelul Republicii Moldova.

În martie 2012, consiliile primăriilor din Bălți și Cahul, au adoptat, ilegal, un drapel necunoscut, cu 2 benzi, roșu și albastru, și cu stema Republicii Moldova, motivându-și astfel gestul prin faptul că acest drapel este unul istoric, fapt ce contravine spuselor ulterioare a oamenilor de știință.

Drapelul Republicii Moldova este un tricolor cu benzi verticale, albastru, galben și roșu, având un raport al proporțiilor de 1:2 între lățime și lungime.

Drapelul de stat al Republicii Moldova este asemănător cu cele ale Andorrei șiCiadului, dar evident nu are nici o legătură cu acestea. Este deasemenea asemănător cu cel al României, dar diferă prin proporția dintre lățime și lungime (1:2, al Republicii Moldova față de 2:3 al României), prin nuanța albastrului (cobalt în România) și prin prezența stemei Republicii Moldova  pe culoarea galben.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu