Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 1 aprilie 2016

S-a născut de Ziua Umorului



Fiecare-și are o zi, a sa
Tudor Tătaru s-a născut la 1 aprilie 1957, dintr-o glumă a părinților săi din satul Pojăreni, raionul Ialoveni. A absolvit Facultatea de Regie de Teatru a Institutului de Arte din Chișinău, în 1986, apoi a urmat cursurile superioare de regie la Moscova, între anii  1987-1989.  Reîntors în țară, a lucrat în calitate de regizor la studioul Moldova-film (1989-1992). În 1992 a înființat  studioul independent de filme folclorice și de comedie „Buciumul”, care a fost trecut în 1996 sub patronajul municipiului Chișinău.
În 1992, în regia lui Tudot Tataru, a fost turnat filmul artistic de comedie „Moș Ion în cosmos, urmat în 1993 de filmul „Polobocul”. În 1996  apare filmul Dănilă Prepeleac, o coproducție moldo-română. Regizor și scenarist, Tudor Tătaru Ulterior a înființat Festivalul de umor „Dănilă Prepeleac”, a relansat revista satirică Usturic și a fost președintele Uniunii Umoriștilor din Moldova. A colaborat ca instrumentist la formația etno-folclorică „Tălăncuța”.
În 2005 a candidat în calitate de independent la alegerile parlamentare, dar electoratul nu l-a ales. A crezut că-i o glumă. Dar, în serios, apledat pentru Unirea cu România, susținând platforma lui Iurie Roșca.
În anul 2006, pentru merite în artă, peședintele Voroninla decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”.
A murit în urma unui atac de cord la studioul „Buciumul” și a fost înmormântat în Cimitirul de pe strada Armenească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu