Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 5 aprilie 2016

Astăzi, sărbătorim Ziua Internațională a Supei



Zile însemnate
Ziua Internațională a Supei este marcată pe 5 aprilie. A fost adoptată această sărbătoare, pentru a atenționa importanța acestui fel de mâncare în susținerea modului sănătos de viață a omului, funcționarea sănătoasă a organismului. Mai ales, acum, când suntem mereu în alertă, când nu avem timp suficient pentru a dormi, a ne odihni și a ne hrăni sănătos. Utilitatea folosirii supelor o confirmă și medicii. Ei ne prescriu supe ușoare, preparate din legume pentru a învinge bolile.
Lumea sărbătorește această zi cu mesele întinse. Se servesc supe, de obicei, neobișnuite, netradiționale. Popular în această zi este Aintopf-ul din bucătăria germană, Buiabes și Vișisuas din cea franceză, Haspacio spaniolă, Dovga azeră, Kalakeitto finlandeză, Minestrone preparată de italieni, Taratorul bulgarilor, Holodnikul popoarelor Europei de răsărit.
Cuvântul „supă” este de proveniență latină și înseamnă „fiertură cu pâine muiată”. În antichitate fierturile se făceau din pește, carne și legume.
În cronicile chineze se amintește de o carte de bucate, în care există un compartiment aparte, dedicat supelor. Se presupune că această carte ar avea 4700 ani până la era noastră.
În Rusia sunt servite anual 30 mlrd. porții de supe, borșuri, ciorbe de varză, zame de pui. La consumul de supe, rușii cedează doar chinezilor.
În următorii ani, Ziua Internațională a Supei va fi sărbătorită: În 2017 - miecurea; 2018 - joia; 2019 - vinerea, iar în 2020 - duminică, 5 aprilie.   
Din colecția noastră: Biblioteca „Ovidius” a pregătit expoziția de carte „Gătitul între artă și știință”, în care a expus și cartea „Supe” (rețete internaționale pentru familia ta).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu