Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 6 aprilie 2016

Issac Asimov moare la 72 de ani de HIV SIDA



Oglinzi obscure
Isaac Asimov a murit la 6 aprilie 1992, în vârstă de 72 de ani.  La zece ani după moartea sa, Janet Asimov a dezvăluit că moartea Lui a fost cauzată de SIDA, contaminând virusul HIVdintr-o transfuzie de sânge infectată, în timpul operației la inimă din 1983. Cauza propriu-zisă a morții a fost cedarea cardiacă și renală, drept complicații ale SIDA. Janet Asimov susține că doctorii lui Isaac i-au încurajat în a nu dezvălui boala sa, în timp ce revista Locus publicase în aprilie 2002 că însăși Janet a vrut să păstreze acest fapt secret.
Asimov a fost un claustrofil, fiind atras de încăperile închise. Adică, se bucura de spațiile mici, închise. În primul său volum de autobiografie, își amintește o dorință din copilărie de a deține un stand propriu de reviste într-o stație a Metroului din New York, în care s-ar fi închis pentru a citi, în timp ce asculta zgomotul trenurilor.
Asimov se temea să zboare cu avionul (a călători doar de două ori în întreaga viață, odată în cursul muncii de la Stația experimentală aero-navală din Philadelphia în timpul celui de-al doilea război mondial și o dată la întoarcerea acasă de la baza armată din Oahu, Hawai, în 1946). În ultimii săi ani, a aflat că îl binedispun călătoriile de croazieră și, în mai multe rânduri, a devenit o parte a distracției croazierei, purtând discuții pe tema științei pe vapoare.
 Avea ieșit din comun simțul timpului: nu se uita niciodată la ceas, dar reușea fără excepție să vorbească exact cât fusese prevăzut.
Dexteritatea sa fizică era foarte scăzută. Nu a învățat niciodată să înoate sau să meargă pe bicicletă, deși a învățat să conducă o mașină, însă abia după ce s-a mutat în Boston. În cartea sa de glume Asimov râde din nou, descrie șofatul în Boston ca „anarhie pe roți”.
Din colecția bibliotecii noastre: „Старые пещеры; Обноженное солнце; Конец вечности” (Кишиневб 1983); „Preludiul Fundației (București, 1993); „Fundația” (București, 1993).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu