Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 31 martie 2016

„Ехали медведи, на велосипеде”



Fiecare-și are o zi, a sa

Kornei Ciukovski s-a născut în ziua de 31 martie 1882 la Sanct - Peterburg, în familia lui Emmanuil Levenson și a țărancei din Poltava, Ecaterina Korneiciukov,  angajată servitoare. Căsătoria lor n-a fost înregistrată oficial, deoarece Emmanuil nu primise creștinismul. Au locuit în orașul de pe Neva trei ani. Ei aveau o fiică Marusia. După apariția celui de al doilea copil, Nicolai, Emmanuil își părăsește familia nelegitimă, căsătorinduse cu o femeie „din cercul său”. Ecaterina își ia copiii și pleacă la Odesa.
Nicolai Korneiciukov  își petrece copilăria în orașele Odesa și Nicikaev. Frecventeză grădinița de copii, apoi învață la gimnaziu, pe care nu-l absolvește din cauza „provenienței, originei”.
Pseudonimul literal al poetului provine de la numele mamei - Korneiciukov, adică Kornei Ciukov+ski. Și copii lui - Nicolai, Lilia, Boris și Maria (Marocika) au avut după revoluție numele Ciukovski și patronimul Korneievici/Korneievna.
Nicolai și Lilia urmează calea tatălu, devenind scriitori.  Maria a decedat de copilă. Kornei Ciukovski i-a dedicat multe poezii pentru copii, dovadă că a iubit-o mult.
Din colecția bibliotecii noastre: „Таракарище" (Москва, 2004); „Таракарище" (Саратов-на-Дону, 2004);"Телефон" (Ростов-на-Дону, 2004); "Краденое солнце" (Дмитров, 2010); "Айболит" (Дмитров, 2010),
"Телефон" (Ростов-на-Дону, 2010).   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu