Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 14 martie 2016

Poetul rondelurilor



Fiecare-și are o zi, a sa
Familia Macedonski din partea tatălui a emigrat în Țara Românească la începutul secolului al XIX-lea. Având origini slave de la sud de Dunăre, sârbi, bulgari sau aromâni, membrii familiei susțineau că au origini de revoluționari sârbi din Macedonia.
Mama poetului, Maria Fisența (Vâcenț sau Vicența), provenea dintr-o familie de boieri din Oltenia și a fost fiica lui Emanuel Fisența, posesorul unei averi mari, și a Ecaterinei Urdăreanu-Brăiloiu, fiica mai puțin avută a unei familii din vechea boierime. Tatăl Mariei a murit la scurt timp după nașterea acesteia, iar mama sa s-a recăsătorit cu Dimitrie Pîrîianu.
Alexandru A. Macedonski s-a născut la București, în ziua de 14 martie 1854, fiind cel de-al treilea copil al familiei.
Sora sa cea mare Ecaterina, căsătorită cu un Ghica și mai apoi cu Leboef, publică versuri în limba franceză în Literatorul. Fratele mai mare maiorul Dimitrie Macedonski a fost veteran războiului din 1877, iar fratele mai mic Vladimir, avocat în București, publică și el schițe și nuvele în Literatorul.
Până la vârsta de șase ani poetul a fost un copil bolnăvicios, având crize regulate de o „nervozitate extremă, expus la un soi de absențe de conștiință momentane”.  La 8 ani, familia îl trimite la școală în Oltenia, petrecându-și astfel mare parte din copilărie la moșia de la Amaradia.  
Școala o urmează la Colegiul Național Carol I din Craiova, pe care a absolvit-o având 13 ani.
La 15 ani scrie poezia Plânsul amantei.
Tot la această vârstă directorul liceului din Craiova, G. M. Furtunescu, îi eliberează Certificatu scolasticul prin quare se ncredentiedia, quo scolariu lu Alessandru Macedonschi a terminat anul școlar 1867-68, Clasa a IV-a a Liceului/Gimnasiului Mare din Craiova, la obiectele: Purtare (bună), Limba română și latină (binișoară), limba elenă (binișor), Istorie și Geografie (bine), matern, (binișor), naturale (repetând examenul, binișor), franceză (bine), religie (binișor), desen (binișor).
Macedonski a rămas în istoria literaturii române drept „poet al rondelului”.
Din colecția bibliotecii „Ovidius”: „Versuri și proză (București, 1969); „Cartea de aur” (București, 1975); „Versuri și proză” (București, 1976); Poezii (Cluj, 1981); „Excelsior. Poema rondelurilor” (București, 1983); „Cartea de aur” (București, 1986);  „M-am uitat la fericiți...” (Chișinău-Tiraspol, 1991); „Thalassa” (București, 1993); Versuri  (Chișinău, 1999).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu