Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 21 martie 2016

Sărbătorim poezia



Zile însemnate
La 21 martie, în fiecare an este marcată Ziua mondială a poeziei pentru a susține diversitatea lingvistică prin intermediul expresiei poetice și de a oferi limbilor pe cale de dispariție posibilitatea de a fi auzite în cadrul comunităților lor.
UNESCO, recunoscând capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minții umane, a emis în timpul celei de-a 30-a sesiuni susținute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, o decizie pentru ca în fiecare an să fie sărbătorită Ziua mondială a poeziei. Poezia transmite valorile cele mai intime ale diverselor culturi.
Marcarea Zilei Mondiale a Poeziei este, de asemenea, menită să încurajeze o revenire la tradiția orală, la susținerea recitalurilor de poezie, pentru a restabili un dialog între poezie și celelalte arte, precum teatru, dans, muzică și pictură, evidențiind astfel dictonul lui Delacroix: "Nu există nicio altă artă fără poezie".
Atât în instituțiile culturale din București cât și în alte orașe din țară această este marcată prin diverse evenimente culturale. Sunt organizate acțiuni de susținere și de prezentare a mai multor poeți care sunt privați de libertate, cenzurați și supuși suferinței în diverse părți ale lumii: Ashraf Fayadh, Mahvash Sabet, Liu Xia, Amanuel Asrat, Mohammed Ibn al-Dheeb al-Ajami, Fatima Naoot, Aron Atabek.
Ziua Internațională a Poeziei promovează eforturile editurilor, care încearcă să se afirme în acest domeniu publicând colecții ale poeților tineri. Și, nu în cele din urmă, este promovată imaginea poeziei în mass-media, astfel încât această formă de artă să nu mai fie considerată învechită, ci să fie văzută ca un mijloc de afirmare a identității unei societăți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu