Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 29 februarie 2016

Sărbătoare la Cenaclul „Eminescu 2000” de la Biblioteca „Ovidius”



Biblioteca și noi
Duminică, 28 februarie, la Biblioteca „Ovidius” a avut loc ședința Cenaclului „Eminescu 2000”, condus de publicista Valentina Butnaru și a Clubului creștin „Lumină lină”, monitorizat de cuviosul părintele Vlad Mihăilă, de la biserica cu hramul „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chişinău, Mitropolia Basarabiei. La această ședință s-a sărbătorit Dragobetele, celebrată în antichitate de romani, odată cu venirea primăverii. Invitații cenaclului au fost membrii Societății „Limba Noastră cea Română”. Au venit să participe reprezentanți din satele Tătărești (Srășeni), Mereni (Anenii-Noi), Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din or. Tiraspol, Raisa Tofan, directoarea Liceului „Ion Inculeț” din s. Vorniceni (Strășeni), poeta Lucreția Bârlădeanu (venită de la Paris), scriitorul și omul de artă Mihai Poiată cu soția, Ala Poiată, colaboratoare la radio; dramaturgul Val Butnaru, clanul familiei Dumbrăvenu (Albina Dumbrăvenu, doctor în filologie, Ion Dumbrăvenu, doctor habilitat, profesor universitar și fiul Dorin cu nepoți Felicia, Tudor și Tudorița). Din familia Văluță au fost prezenți interpreta Diana Văluță, sora ei - Veronica Văluță-Bantaș (profesoară de canto) și soțul Veaceslav Cioinac, profesor de educație fizică.
Ședința a început cu binecuvîntarea părintelui Vlad Mihăilă. Apoi, Valentina Butnaru a făcut o incursiune în evenimentele care ne-au întrunit, prezentând expoziția de grafică a Valentinei Zabulica, expoziția de picturi brodate a Albinei Dumbrăveanu și expoziția de obiecte executate în pănușă a meșterului popular Natalia Cangea (Criuleni).      
Trio „Vatra neamului” - Victoria Ștefăneț, Doina și Ana-Maria Boboc - au interpretat un buchet de șlagăre, care au animat mult ședința cenaclului. Ele au fost îndelung aplaudate de sală. Iar meșterița Natalia Cangea a dăruit fiecărui participant câte un mărțișor, iar interpretelor - dragobete simbolice.
Filmul-spot cu creațiile brodate ale Albinei Dumbrăbenu prezentat și comentat a fost montat în orașul Ecaterinburg. Autoarea a vorbit despre broderia realizată după tabloul lui Albrecht Durer „Mâini”, rebotezat în popor „Mâini rugându-se” sau „Mâini în rugăciuni”.  
Profesorul universitar Tamara Cristei a prezentat cartea de versuri a poetului și omului politic Ion Buzdugan, care deși n-a avut parte de familie a știut ce este dragostea. Dna Cristei a povestit cu mult entuziasm despre poet, recitând poeziile „Sub vraja trecutului”, „Rândunica” etc.
Și a încheiat programul surorile Văluță-Bantaș și Veaceslav Cioinac. Surorile Diana Văluță și Veronica Văluță-Bantaș au interpretat solo și în duet romanțe, jazz, tangouri și alte melodii de suflet. Iar Diana și Veaceslav Cioinac, proaspeți căsătoriți au interpretat o romanță de o frumusețe rară, care a captivat publicul. Chiar dacă dnul Cioinac este profesor de educație fizică și nu are o pregătire muzicală.
Profesoara Nina Bondarenco le-a dăruit cartea de texte „Cântece de suflet”, colectate împreună cu cunoscuta interpretă, Maria Sarabaș.
Sărbătoarea Dragobetelor și-a Primăverii a reușit. Participanții la ședința Cenaclului „Eminescu 2000” s-au odihnit creativ în zi de duminică. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu