Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 22 februarie 2016

CUM A PĂCĂLIT CREANGĂ, TIMP DE UN DECENIU, CRIZELE DE EPILEPSIE



Oglinzi obscure

Uneori se simţea „bolnav şi aproape, dacă nu de tot, idiot“

În ultimii zece ani din viaţă, Ion Creangă a avut de suferit dese crize de epilepsie. Afecţiunea gravă, cu manifestări care s-au înteţit în ultimii ani de viaţă, i-a pus capăt povestitorului la vîrsta de 53 de ani, în ajunul Anului Nou.
Viaţa şi opera lui Ion Creangă au făcut în decursul timpului subiectul mai multor lucrări literare. Prima monografie despre povestitorul de la Humuleşti a fost realizată în anul 1930 de filologul francez Jean Boutiere şi a constituit teza sa de doctorat la Sorbona. Între paginile lucrării „Viaţa şi opera lui Ion Creangă” sînt referinţe biografice şi despre modul în care epilepsia l-a afectat pe marele povestitor în ultimii ani de viaţă. Boutiere notează din start că starea lui Creangă s-a înrăutăţit după o decizie neinspirată pe care acesta a luat-o în tratarea bolii.
„De la un timp, destul de greu de precizat, însă, în orice caz înainte de 1880, Creangă resimţi atacurile bolii incurabile (epilepsia) care avea să-l doboare înainte de vreme. La început, bolnavul nu avea decît uşoare crize; starea i se înrăutăţise însă repede, mai ales după ce comisese imprudenţa să se trateze la o bătrînă tămăduitoare din mahalaua sa, regimul prescris de bătrînă predispunînd la maladii ale creierului şi sistemului nervos”, arată Boutiere. Semne că scriitorul era afectat de boală erau de prin 1879, atunci cînd producţia lui literară s-a redus la cîteva pagini pe an.
„Potrivit lui Ienăchescu, începînd din 1877, Creangă a avut nevoie „să fie suplinit la şcoală”; apoi, din 1880, Constantin îşi îndeamnă tatăl să urmeze sfaturile medicilor; în acelaşi an, bolnavul e prea suferind pentru a se duce la şedinţa Junimii în care Caragiale şi-a citit piesa . Cu toate îngrijirile, boala avea să progreseze încet, de vreme ce la 12 iunie 1881, Constantin îl îndeamnă să se ducă pentru cură balneară la Odesa”, scrie Jean Boutiere.
(Va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu