Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 10 februarie 2016

Maria Cebotari, din Chișinău, considerată predecesoarea Mariei Callas, 106 ani de la naștere



File vechi din calendarul Chișinăului

Maria Cebotari, marea soprană lirico-dramatică, s-a născut în orașul Chișinău, la 10 februarie 1910. De mică a cântat în corul Catedralei din Chișinău condus de M. Berezovschi.  Între anii 1924-1929 Maria a învățat la Conservatorul  Unirea din Chișinău, avându-l profesor pe Gvriil Afanasiu., cântăreț de operă 9bariton). Apoi, la Școala Superioară de Muzică din București, cu O. Daniel. În 1929 a evoluat la Chișinău, București, Paris. Din 1931 a fost solistă la Teatrele de Operă din Dresden, Berlin și Viena. A susținut numeroase turnee în Anglia,Franța, Italia, Suedia, Danemarca, Belgia, Elveția. Avea o voce frumos timbrată, plină de căldurăși emotivitate. A interpretat cca 60 de roluriîn opere. A cântat în spectacole de operetă..  La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific (în arta dramatică) existent în  Germania și Austria din acel timp: Kammersängerin.
A jucat în opt filme, turnate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci, inclusiv alături de soțul ei, Gustav Diessl („Fete în alb”, „Cântec de leagăn”, „Melodii de dragoste”, „Cătușe roși”i (sau Odesa în flăcări)ș.a
La începutul anului 1949, soprana a acuzat dureri severe în timpul prezentației "Le nozze di Figaro" la Teatro alla Scala, la început, medicii nu i-a luat în serios simptomele. Cu toate acestea, la 31 martie 1949, ea a căzut în timpul interpretării unei opere în Viena. În timpul intervenției chirurgicale la 4 aprilie, medicii i-au constatat cancer la ficat și pancreas. A murit de cancer la 9 mai 1949 la Viena. Cei doi fii rămași orfani au fost adoptați de un bun prieten al sopranei, pianistul britanic Clifford Curzon și soția acestuia Lucille.
Este înmormântată în cimitirul Döblinger (Döblinger Friedhof) din Viena. Străzi din Dresda, Viena, Salzburg, Burgas şi din Chișinău poartă numele Mariei Cebotari. Ea este considerată predecesoarea Mariei Callas şi una dintre cele mai mari soprane din toate timpurile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu