Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 10 septembrie 2014

Romane SF – realitate privită cu alţi ochi. „O interfaţă între prezent şi provocările viitorului”

Colecţia Nautilus
Colecţia Nautilus este cel mai cunoscut brand românesc. De şaptesprezece ani, Nautilus propune cititorilor săi numele mari ale literaturii SF&Fantasy, răsplătite cu cele mai repurtate premii literare ale genului.

Genul SF atrage prin faptul că cele mai multe opere pornesc de la un miez de adevăr şi proiectează acţiunea în viitor. Noi, oamenii moderni avem o nevoie stringentă de Vise. Noi vrem să visăm cu romanele de SF pe masă. Aşa cum miturile şi basmele au însoţit mereu oamenii, la fel şi literatura SF ne va însoţi pretutindeni, cu menţiunea că de cele mai multe ori spre deosebire de basm sau mit, genul SF propune lumi sau universuri verosimile.
Te invităm să depăşeşti împreună cu noi  limitele imaginaţiei!

Simmons, Dan. Căderea lui Hiperion / Dan Simmons ; trad. : Mihai Dan Pavelescu. – Bucureşti : Nemira Publishing, 2009. – Vol. 1. – 425 p. – ISBN 978-606-8073-05-7

În vreme ce planetele Hegemoniei duc un război spaţial teribil cu rebelii Expulzaţi care ameninţă unitatea galactică, un grup de şapte pelerini duce propriul război în interiorul Criptelor Timpului, artefactul misterios ce ascunde o creatură hidoasă a cărei eliberare ar duce la distrugerea omenirii. În Căderea lui Hyperion, Simmons împleteşte cu luciditate şi imaginaţie poetică numeroasele fire ale unei intrigi complexe.  E o poveste  a prăbuşirii în haos a Hegemoniei Omului... O capodoperă a genului şi a imaginaţiei, poate unul dintre cele mai de seamă romane care s-au preocupat de viitorul omenirii şi locul ei în univers.
Este o carte mai mult decât recomandată spre lectură. 



Simmons, Dan. Căderea lui Hiperion / Dan Simmons ; trad. : Mihai Dan Pavelescu. – Bucureşti : Nemira Publishing, 2009. – Vol. 2. – 472 p. – ISBN 978-606-8073-20-0
Alături de primul volum al seriei, Căderea lui Hyperion întregeşte o capodoperă scinence fiction, la un nivel literar atins arareori. Stephen King a spus-o cel mai bine şi nu pot decât să fiu de acord cu el: „Rămân mut în faţa lui Dan Simmons.”
În cartea a doua, misterioasele Cripte ale Timpului se deschid. Iar când secretele pe care le conţin vor ieşi la iveală atunci nimic, dar absolut nimic în univers – nu va mai fi la fel vreodată... Science fiction la cel mai înalt nivel, un roman de referinţă. O serie care oferă cu adevărat din toate căte ceva: science fiction, poezie, dragoste, sex, război intrigă şi politică. La sfârşitul cărţii nu poţi să nu te întrebi ce înseamnă de fapt „uman.”A obţinut Premiile Locus, SF Cronicle, British SF şi Seiun. Finalist al premiilor Hugo şi Nebula. 


Shepard, Lucius. Sfârşitul pământului / Lucius Shepard ; trad. : Silviu Genescu. – Bucureşti : Nemira Publishing, 2010. – Vol. 1. – 427 p. – ISBN 978-606-8134-32-0
Lucius Shepard este unul dintre cei mai buni scriitori în viaţă. Toate cărţile lui sunt complexe, erudite, captivante şi atît de diferite de orice aţi mai citit până acum. În carte de data aceasta apar teme din reviste horror – pe care Shepard le înregistrează în nuvelele sale. Mai mult autorul jonglează cu temele clasice permiţîndu-şi brusc o temă horror în una SF, ori invers. Sfârşitul Pământului este o poveste în stilul deja cunoscut al lui Shepard, o poveste cu americani şi europeni exilaţi sau autoexilaţi într-o Americă Centrală cu orgolii exagerate şi cu ambiţii aiurea... şi cu un joc maiaş care se transpune în existenţa de zi cu zi...
Este o carte interesantă, în care Shepard demonstrează încă o dată că-i un autor de mare talent şi cu disponibilităţi tematice impresionante.

Shepard, Lucius. Sfârşitul pământului / Lucius Shepard ; trad. : Silviu Genescu. – Bucureşti : Nemira Publishing, 2010. – Vol. 2. – 442 p. – ISBN 978-606-8134-59-8
A doua antologie a lui Shepard este la fel de fascinantă şi impresionantă ca şi prima, Vânătorul de jaguari. Poveştile fac parte din „matriţa” Shepard cu protagonişti dezabuzaţi, locuri exotice şi seducătoare glisări în fantastic. Proza lui Shepard aminteşte de escapadele sumbre ale lui Conrad, de Zona Crepusculară, de yankeii imorali din existenţialismul periculos al lui Greene, sau Dosarele X.
Viziuni gnostice, dimensiuni ascunse, salturi temporale, coborâri în iad şi alte concepte din lumea pulp-ului sunt revitalizate într-o proză densă cu dialoguri şi decoruri excepţionale.
În ansamblu avem de-a face cu o carte interesantă, în care Shepard demonstrează încă o dată că-i un autor de mare talent şi cu disponibilităţi tematice impresionante.


Clarke, Artur. 2010: a doua odisee / Artur Clarke ; trad. : Cornelia Bucur. – Bucureşti : Nemira Publishing, 2013. – 328 p. – ISBN 978-606-579-657-7
Ca şi în cazul lui 2001, Artur Clarke ne stârneşte imaginaţia cu o carte accesibilă şi celor neinteresaţi de ştiinţă, graţie atmosferei de autenticitate care ne determină să ne întrebăm: Oare chiar s-ar putea întâmpla aşa ceva? Este un roman elocvent în descrierea locului Omului în Univers, debordând de aventuri spaţiale, este o realizare monumentală şi o lectură obligatorie pentru fanii vechi sau noi ai lui Artur Clarke. Împreună cu eroii cărţii săvârşeşti o călătorie impresionantă prin sistemul solar unde te întâlneşti cu extratereştrii enigmatici şi artefactele lor.
 2010: a doua odisee este incitantă, misterioasă, tulburătoare şi chiar profetică. Viziunea lui Clarke asupra viitorului este fantastică şi cutremurătoare. 


Clarke, Artur. 2061: a treia odisee / Artur Clarke , ; trad. : Radu Săndulescu. – Bucureşti : Nemira Publishing, 2013. – 292 p. – ISBN 978-606-579-082-7
Artur Clarke, creatorul uneia dintre cele mai iubite serii SF din lume revine la viitorul pe care l-a imaginat cu succes în volumele anterioare. Ca şi în celelalte Odisei, Clarke ne poartă într-o lume cum numai el poate crea, oferindu-ne şansa de a explora şi a ne minuna. Voiajul spre cometa lui Halley este un exemplu clasic al tehnicii sale literare de a juca rolul de ghid într-o călătorie dascinantă.
Este un roman captivant, cu personaje neobişnuite, mult mai reale decât orice altceva citit până acum, care surprinde excelent atât singurătatea oamenilor naufragiaţi pe altă planetă, cât şi temerile celor plecaţi să-i salveze.




Clarke, Artur. 3001: odiseea finală / Artur Clarke ; trad. : Vlad Constantin. – Bucureşti : Nemira Publishing, 2011. – 238 p. – ISBN 978-606-579-111- 4
În 3001: odiseea finală Arthur C. Clarke aduce cea mai bine – cunoscută şi mai reuşită serie science fiction la un final neaşteptat, dar magnific în acelaşi timp. Clarke face un salt strălucitor cu 1000 de ani în viitor pentru a aduce la lumină un adevăr pe care de abia acum îl putem înţelege. Saga Odiseei Spaţiale este o capodoperă epică plină de imaginaţie, dar înrădăcinată în adevăruri ştiinţifice, o operă pe care doar Arthur C. Clarke a putut să o creeze.
... Puterea fără margini a unei tehnologii extraterestre a decis ce rol va trebui să joace umanitatea în evoluţia galaxiei...



Clarke, Artur. Sfârşitul copilăriei / Artur Clarke ; trad. : Cristina Vişan. – Bucureşti : Nemira Publishing, 2013. – 261 p. – ISBN 978-606-579-630- 0
La mai bine de jumătate de secol de la apariţie, Sfârşitul copilăriei rămâne unul dintre cele mai bune şi mai îndrăzneţe romane SF din toate timpurile. Este o carte despre transcendenţă şi despre următoarea etapă din evoluţia omenirii. Şi-a câştigat un loc sigur în Panteonul literaturii SF şi rămâne o viziune strălucită asupra potenţialului civilizaţiei de a atinge un nivel superior de percepţie. Este un roman de exerciţiu de imaginaţie unde relaţia dintre om şi cosmos nu este una de dominaţie. Fiinţa umană evoluiază sau mai bine spus, transcede într-un univers mistic. Este o poveste credubilă, înspăimântător de logică şi, în acelaşi timp înfiorător de poetică.