Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 29 septembrie 2014

Ziua Internațională a Cafelei

29 septembrie este Ziua Internațională a Cafelei, una dintre cele mai consumate băuturi. Primele atestări documentare despre cafea au fost descoperite ca fiind din sec. al IX-lea, deși despre efectul său energizant există legende cu mult mai vechi. La început, cafeaua era consumată ca aliment, nu ca băutură, de către razboinicii triburilor est-africane, pentru a le da energie și forță în luptă.
Ulterior, prin anul 1000, boabele de cafea erau folosite drept medicament. Vraciul Avicenna făcea o băutură fermentată din fructele uscate de cafea. Inițial, cafeaua era considerată ca fiind de factură religioasă, motiv pentru care a și reușit să se răspândească cu repeziciune și să capete un caracter mistic. Conform legendelor, cafeaua a fost descoperită întâmplător de către un crescător de capre yemenit, care a observat că după ce mâncau fructele roșii ale unui arbuști, caprele sale deveneau foarte energice si agitate. Intr-o zi, omul a cules câteva fructe și a mers cu ele la o biserică unde preotul a fiert fructele respective și a rezultat o băutură amăruie, dar aromată care alunga somnul. 
Lăsând legendele deoparte, originea cafelei o gasim pe continentul african, în regiunea Kaffa din Etiopia. De aici se răspândește în Yemen, Arabia si Egipt. Abia prin sec. al XIV-lea cafeaua începe să fie comercializată, fiind cunoscută pentru potențialul său urias. Însă la scară largă cafeaua este introdusă în comerț abia trei secole mai târziu, în sec. al XVII-lea, când ajunge să fie cultivate și în Indonezia, unde fusese adusă de către coloniștii olandezi de pe insulele Sumatra, Java, Sulawesi sau Bali. În Europa ajunge prin portul din Veneția cu ajutorul negustorilor arabi, prezenți în port.

P.S. La Biblioteca „Ovidius” sunt cărți de bucate, reviste cu rețete de cafea și informație despre acest fenomenal product.  La o adică, se găsește și o ceașcă de cafea.