Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

duminică, 21 septembrie 2014

Zi de informare la Filiala „Ovidius”



Pentru Ziua de informare, în prealabil sau structurat activități și responsabilități  în diverse forme și metode biblioteconomice. La această zi au fost prezenți elevii claselor V-a și a VI-a de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” și ne-au bucurat nespus de mult prezența copiilor de la grădinița nr. 53. De asemnea au fost invitați studenții anului I de la Colegiul de Construcție și Colegiul Politehnic fiind potențialii cititori pentru care au fost oformate: Expoziţia informaţională „Filiala „Ovidius la 20 de ani de activitate” (din istoria Filialei „Ovidius”, servicii informaţional-bibliotecare etc., format tradiţional şi electronic și Expoziţia tematică „Succesul: crezi în posibilitățile tale” etc.). Activitatea a dat start cu o prezentare publică  - „20 de ani de la fondarea Filialei „Ovidius”: proiecte şi acţiuni de succes” care a fost urmată de prezentarea Blogului și a serviciilor oferite de bibliotecă on-line, precum ar fi serviciul Întreab@bibliotecarul: serviciu de referinţe (pagina WEB al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”). A urmat prezentarea Bazelor de date on-line, oferite de către Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”; catalogul electronic care poate fi accesat de pe blogul Filialei „Ovidius” și serviciul E-guvernare care, deasemenea, poate fi accesat de 
pe blogul Filialei „Ovidius”. Un rol important a fost destinat ciclului de activităţi „Cunoaşterea Legii privind dreptul de autor”, „Legi privind activitatea editorială”, „Legi cu privire la Biblioteci”; Cunoaşterea noilor cerinţe privind elaborarea, prezentarea şi citarea referinţelor bibliografice etc. S-a discutat noile forme și cerințe de oformarea a CV-lui „Europass”.
Un eveniment important a fost lansarea Programulului Novus beneficiarus care cuprinde perioada funcţionării din data de  17 septembrie – 25 decembrie 2014. Drept grup-ţintă apar liceeni, studenţi din anul I de la toate instutuțiile medii, medii speciale, superioare și audienţi ai ciclurilor licenţă, masterat precum și noi beneficiari ai mediului municipal social. Obiectivul final al Programului a fost orientat pentru atragerea beneficiarilor în spaţiile sălilor de lectură pentru consultare şi documentare, promovarea şi amplificarea utilizării pârghiilor de informare la distanţă (biblioteca digitală, baze de date etc.), inclusiv promovarea patrimoniului Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Pentru o mai bună realizare și gestionare sau inserat diverse scopuri: cunoaşterea de către a noilor utilizatori, a evenimentului anului 2014 – 20 de ani de la fondarea Filialei „Ovidius” (aspect informaţional-biblioteconomic); informarea noilor utilizatori vizavi de oportunităţile informaţional-bibliotecare; familiarizarea acestora în spaţiile funcţionale: săli de lectură, împrumut la domiciliu; promovarea tutorialelor  Filialei „Ovidius” şi utilizarea acestora ca surse de învăţare; dezvoltarea rolului bibliotecii în educația permanentă; promovarea, cunoaşterea şi utilizarea resurselor, serviciilor, oferite de către Filiala „Ovidius”; acceptarea importanţei deţinerii culturii informaţiei şi a învăţării de către noii utilizatori; formarea/amplificarea interesului pentru valorile culturii, ştiinţei, civilizaţiei. 
Impactul acestei Zile de informare sperăm că va contribui la atragerea beneficiarilor în sălile de lectură pentru consultare şi documentare, satisfacerea necesităţilor informaţionale de căutare şi utilizare de sine-stătătoare a informaţiei necesare, amplificarea competenţelor informaţionale. Bibliotecarii s-au străduit să cultive deprinderi tehnice şi cunoştinţe metodologice de orientare în lumea informaţiei. Bibliotecile se străduie să cultive deprinderile de lectură pe parcursul întregii vieţi (acceptarea principiului învăţării permanente - cel informat este orientat pentru cunoaştere permanentă). La încheiere, oaspeții au pus mai multe întrebări pentru a concretiza anumite detalii de care au fost interesați, au efectuat  excursii-panoramice în spaţiile funcţionale ale Filialei „Ovidius”. În această zi biblioteca și-a completat rândurile cu noi cititori, cu noi prieteni, care vor fi alături de noi permanent.