Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 11 septembrie 2014

Antioh Cantemir, cărturar rus de origine română

                                      Semne de carte și biblioteci


Antioh Cantemir, fiul domnitorului și cărturarului Dimitrie Cantemir, s-a născut la 10 septembrie 1709 în orașul Constantinopol, fiind dus din fragidă copilărie de  taică-său în îndepărtata Rusie. Este mezinul familiei. La 4 ani rămâne orfan de mamă. Casandra, soția lui Dimitrie Cantemir, moare la vârsta de 30 de ani. De educația copiilor se ocupă Dimitrie Cantemir. Trâind într-o societate rusă, Antioh ajunge primul poet modern de limbă rusă, scriitor și diplomat rus de origine română.
Antioh Cantemir avea un nivel cultural înalt, fiind erudit și cunoscător a mai multe limbi: greacă, turcă, latină, italiană, rusă, franceză, și engleză. A studiat la Sankt Petersburg matematica, la Academia de Știință din Rusia, intrând în legătură cu celebri cărturari. La Paris îl cunoaște pe Voltaire.
A menținut strânse relații cu comunitatea științifică a epocii, cu savanți ca Bernoulli, Euler. Antioh Cantemir a fost ambasador al Rusiei la Londra și Paris.
În domeniul literaturii este considerat unul dintre inițiatorii clasicismului rus,  a militat pentru progresul științei și al culturii de pe pozițiile iluminismului. A tradus din Horațiu, Anacreon, Montesquieu, Fontenelle. Astfel, a tradus în rusă cartea lui Fontenelle intitulată Entretiens à une marquise sur la pluralité des mondes (Convorbiri cu o marchiză asupra pluralității lumilor).
A mai publicat satire,epigrame, fabule. A mai scris un poem epic, encomiastic intitulat Petrida sau descrierea în stihuri a morții lui Petru cel Mare, împăratul întregii Rusii, rămas din nefericire neterminat, și a publicat un volum de Satire (printre care Minții mele sau Celor ce hulesc știința,1729), fiind considerat un întemeietor al genului în literatura rusă. Antioh a favorizat publicarea în engleză și franceză a celebrei opere a tatălui său Istoria Imperiului Otoman. Este considerat părintele clasicismului în literarura rusă. Geniu precoce, El a fost primul poet rus de stil occidental.
Se stinge din viață la 11 aprilie 1744 în orașul Paris, pe când avea doar 35 de ani. 
 P. S. Doritorii de a face cunoștință cu operele literare ale lui Antioh Cantemir sunt așteptați la Biblioteca din Șoseaua Hâncești.