Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 22 mai 2015

Neînțeles în propria țară

Semne de carte și biblioteci
Henrik Ibsen s-a născut în primăvara anului 1828 și este un dramaturg norvegian, considerat părintele teatrului modern european, unul dintre reprezentanții de seamă ai dramei de idei din literatura mondială.
După o adolescență marcată de destrămarea familiei, a lucrat ca regizor la teatrul din Bergan. Obținând o bursă de studii în Germania, a fost influențat de Søren Kierkegaard. Respins și neînțeles în propria țară, Ibsen a trăit timp de 27 de ani în străinatate, în Italia și Germania , în principal la Roma, revenind la Oslo în anii 1890. Paradoxal, după o viață petrecută în exil, a primit funeralii de stat. Faima sa este aceea a unui realist care a înlocuit restricțiile piesele „bine-făcute" ale epocii sale cu drame „naturaliste" scrise în limbajul cotidian, cum ar fi "O casă de păpuși" (1879). A inaugurat în literatura universală teatrul de idei. Creația lui Ibsen se impune prin adâncimea viziunii, simplitatea intrigii, gravitatea temei, acuitatea conflictului, vigoarea dialogului, pasiunile personajelor si multe altele. Ibsen se stinge din viață la 23 mai 1906, în vârstă de 78 de ani.
P. S. O carte pe raftul bibliotecii: Stâlpii societății. O casă de păpuși. Strigoii. Un dușman al poporului (București, 1966).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu