Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 21 mai 2015

Astăzi sărbătorim Înălțarea Domnului

Obiceiuri și tradiții de Ispas

Înălțarea Domnului este o sărbătoare care nu are o dată fixă, aceasta sărbătorindu-se în funcție de ziua în care cad Paștele. An de an, la 40 de zile de la Învierea lui Hristos, creștinii sărbătoresc Înălțarea Domnului sau Ispasul, cum este cunoscut în tradiția populară. Anul acesta Înălțarea se suprapune peste sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena. 
Tradiţia populară presupune că ziua de Ispas are semnificaţii speciale, chiar magice. Credincioşii se încing cu foi de nuc la brâu, pentru ca si Hristos şi-a pus când S-a înălţat. Se crede ca cine moare de Ispas ajunge în cer. Totodată, in aceasta zi, vitele se bat cu leuştean, ca sa se îngraşe.
De asemenea, se taie par din vârful cozilor de la vite si se îngroapă într-un furnicar. Astăzi nu se da foc si sare din casa. Despre foc se spune ca nu trebuie dat, pentru ca tot anul va merge prost, iar sare, pentru ca vacile nu vor avea smântâna. Ce se seamănă dupa Ispas nu rodeşte.

În ziua de Înălţare, femeile care au în familie morţi împart azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele morţilor, crezându-se că în acea zi se înalță sufletele lor la cer și să aibă merinde de drum. Femeile împart laptele dulce fiert cu pasat, iar cei care primesc trebuie să dea și ei, la rândul lor, un buchet de mături de pe câmp. In tradiţia populara, Ispasul era un personaj mitologic care a asistat la Înălţarea Domnului si la ridicarea sufletelor morţilor.

De la Paște și până în ziua de Ispas, oamenii salută spunând "Hristos a înviat!" și Adevărat a înviat!". Din ziua Înălţării se salută cu "Hristos S-a înălţat!" și "Adevărat S-a înălţat!". Dupa ziua de Ispas încep a se saluta obişnuit. În aceasta zi este sărbătorit și Pastele Cailor, zi in care se spune ca toţi caii se satură o data pe an, si doar un ceas, pentru ca aşa au fost blestemați de către Maica Domnului.

Sursă: Ziua News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu