Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 25 noiembrie 2015

Ștefan Agachi între umor și file de istorie



Astăzi, la Biblioteca „Ovidius” a avut loc lansarea cărții „La Nistru, la mărgioară...: File de istorie despre cetatea Ciobruciu, Iurghici-Palanca”, autor Ștefan Agachi, fost anchetator, președinte al Judecătoriei raionului Ștefan Vodă; președinte al Tribunalului Tighina; judecător-asistent la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, pe de o parte. Iar pe cealaltă parte - poet, pictor, caricaturist, membru al Uniunii Scriitorilor, al Uniunii Epigramiștilor și Caricaturiștilor din Republica Moldova. Este deținător a mai multor diplome și premii de la concursuri de carte, de poezie, de epigrame din Republica Moldova și România. Este lauriat al Concursului Internațional de caricatură din orașul Alba-Iulia, 2011.
 Autorul invitat a lansat cartea „La Nistru, la mărgioară...: file de istorie” din tot spațiul Transnistrean, începând cu evenimentele din 1812, de la Cetatea Albă și până la cea a Tighinei; despre folcloristul Ștefănucă: despre alte cetăți, fortărețe și pălănci; date inedite despre activitatea poetului rus Alexandr Pușkin în Basarabia; despre dispariția a mai multor sate și exodul de astăzi; Despre Ștefan Ciobanu, membrul Sfatului Țării și relațiile lui cu Alexe Mateevici. Despre polivalența lui Mihai Eminescu etc.

Apoi a urmat discursul scriitorului Boris Druță despre cum a ajuns judecătorul Agachi să-și publice creațiile, prima lui carte fiind „Însurătoarea de pe urmă”, înzestrată cu caricaturi proprii.
Protagonistul a citit versurile lirice „Ciuburciu” și „Basarabia, anul 1940, mileniul doi”, „Iubesc femeile” ș.a., lăsând la desert un mănunchi de epigrame. Elevii Centrului de Excelență în Construcții au aplaudat îndelungat recitalul autorului. Ei au pregătit o informație despre activitatea lui Ștefan Agachi, recitând câteva versuri din creația lui.
Poetul a lăsat mai multe cărți cu autografe pentru bibliotecă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu