Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 11 noiembrie 2015

Cărți care au prezis viitorul



Semne de carte și biblioteci
(continuare)
Jules Verne
Cărţile lui Jules Verne, poet, scriitor şi dramaturg francez, născut în 1828, apar de trei ori pe lista alcătuită de Business Insider. Verne nu numai că a anticipat descoperirile viitoare, dar a şi influenţat cursul istoriei, romanele lui reprezentând o inspiraţie reală pentru oamenii de ştiinţă. Simon Lake, unul dintre pionierii submarinelor, spunea că a fost serios influenţat de 20.000 de Leghe sub Mări, publicată în 1870. Cartea a fost o sursă de inspiraţie şi pentru William Beebe, biolog marin, Ernest Shackleton, explorator polar, Robert Ballard, oceanograf, ori pentru celebrul Jacques Cousteau. Submarinul electric, pe care îl anticipează romanul, a fost inventat în 1960, la 90 de ani de la publicare.
De la Pământ la Lună, apărută în 1865, a servit drept sursă de inspiraţie pentru Konstantin Ţiolkovski, Hermann Oberth şi Robert Goddard, care au pus bazele astronauticii şi au contribuit la dezvoltarea primelor rachete. Frank Borman, Jim Lovell şi William Anders, membri ai echipajului Apollo 8, primul care a ajuns pe orbita Lunii, au spus că Jules Verne este "în mod real, unul dintre pionierii erei spaţiale". Modulele spaţiale lansate din Florida, care amerizează în ocean la revenirea pe Pământ, au fost folosite pentru prima oară în 1969, la 104 ani de la publicarea romanului. Pânzele solare, descrise în carte, au fost introduse de agenţia spaţială japoneză JAXA, în 2010, la 145 de ani de la apariţia cărţii.
O zi din viaţa unui ziarist american în anul 2889 anticipează "reclamele atmosferice" - scrisul pe cer - apărute după 26 de ani, în 1915, la un miting aviatic, în San Francisco, dar şi apelurile video, introduse peste 75 de ani, la Târgul Mondial de la New York. Alţi oameni de ştiinţă, exploratori şi pionieri influenţaţi de operele lui Jules Verne sunt Alberto Santos-Dumont, inventatorul dirijabilului,  Igor Sikorski, inventatorul primului elicopter produs în serie,  Richard Byrd, aviator şi explorator polar, Edwin Hubble, astronom şi cosmolog american, speologii Édouard-Alfred Martel şi Norbert Casteret, exploratorul polar Fridtjof Nansen, inventatorul Guglielmo Marconi, ori Yuri Gagarin, primul om în spaţiul cosmic. (va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu