Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 25 noiembrie 2015

Totalizarea culesului roadelor de cireșe




În ziua de 24 noiembrie, la Biblioteca „Târgoviște” a avut loc Conferința de totalizare a Programului „Chișinăul citește”, secțiunea copii. În cadrul acestui program copiii au lecturat cartea lui Arcadie Suceveanu „În cămașă de cireașă”. La conferință au participat reprezentanți de la filialele Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” - bibliotecari, profesori, părinți, voluntari, cititori. Și, bineînțeles, autorul Arcadie Suceveanu. Biblioteca „Ovidius” a fost prezentă la totalizare cu familia Lilianei Don-Ciobanu (feciorii Grigore și Alexandru) și bibliotecara Viorica Moraru. Grigore, împreună cu familia sa, a pregătit un joc intelectual, pe care l-a numit „Cuvinte misterioase”. Împreună, cu maică-sa, au prezentat Expoziția „Arome din grădina copilăriei” - un coș mare cu de toate: mere, pere, gutui, miere de albine, dulceață de cireșe, spice de grâu și multe alte „amintiri din copilărie”. Ei au preparat cireșe din...ciocolată, pe care le-a împărțit participanților la conferință. La sfârșit de totalizare, copiii i-au înmânat lui Arcadie Suceveanu impresiile cititorilor despre cartea „În cămașă de cireașă”. Biblioteca „Ovidius” a fost prezentă în această carte cu impresiile doamnei Liliana Don-Ciobanu, a lui Grigoraș Ciobanu și a Anei-Maria Rusu.


IMPRESII DE LECTURĂ „ÎN CĂMAȘĂ DE CIREAȘĂ” DE ARCADIE SUCEVEANU

Amintiri din cireșul copilăriei

O Poezie cu miros de veșnicie
Amestecată cu un pic de modernitate,
Tradusă din limba greierească, limba teiului, limba salcîmului, limba delicească,
Plină de culori din secolul de aur,
Cu miros de gutuie, colindă și tufănică,
Unde tăcerea se măsoară în trei mii de greieri – acesta este Regatul Poeziei suceviene, în care se aud glasurile din vremea copilăriei îndepărtate, prin care percepem miracolul naturii, acolo unde timpul s-a oprit în loc și n-are puterea să șteargă amintirea strămoșilor noștri, a tradițiilor noastre.  E locul unde dragostea e vie și credința neclintită.
În Împărăția poeziei suceviene persistă aceeași atmosferă eminesciană din poezia O, Ramâi:
„O, rămâi, rămâi la mine,
Te iubesc atît de mult! 
Ale tale doruri toate
Numai eu știu să le ascult.”
Grigore Ciobanu, Clasa IV, Liceul „Mihai Viteazul”
Lilia Ciobanu, cititor fidel

Am citit cartea de poezii „În cămașă de cireașă” de Arcadie Suceveanu și mi-au plăcut poeziile. Sunt interesante. Mai ales, poezia „Zimbrul de la hotare” sau „Casa bunicii”, cu veșnicia ei. Iar „Partida de șah” m-a amuzat. Am aflat despre arborele familiei. Vreau să am și eu unul și gluma cu știuca la școală. Știe scriitorul cum să le ticluiască. Și cu cifrele e amuzant. Cu girafele, ca un turn Eiffel. Și să nu uit de poezia „În așteptarea lui Moș Crăciun” pe care am învățat-o pentru sărbători. În general, cartea mi-a plăcut mult, doar că-i scumpă. Părinții nu-mi cumpără cărți de acestea și-i bine că sunt la bibliotecă.

Rusu Ana-Maria, clasa III, Gimnaziul „Dumitru Matcovschi”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu