Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 24 noiembrie 2015

Semne de carte și biblioteci



S-a stins din viață poetul Pavel Darie


Poetul, prozatorul şi traducătorul Pavel Darie s-a stins din viaţă în noaptea de 19 spre 20 noiembrie, la vârsta de 85 de ani.
Pavel Darie s-a născut la 6 noiembrie 1930 în satul Prajila, raionul Floreşti, judeţul Soroca. În anii 1950-1955, a studiat la Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova, avându-l în calitate de coleg pe cunoscutul poet rus Evgheni Evtuşenko.
A fost redactor la ziarul „Colhoznicul Moldovei”, şef de secţie la săptămînalul „Cultura Moldovei”, redactor, apoi şef de redacţie la Editura „Cartea Moldovenească”.
În 1954, Pavel Darie a debutat cu volumul de versuri pentru copii „Ce-a fost în pădure?”, urmat de cărţile de versuri şi proză pentru copii: „Sputnicul – steluţa noastră” (1959) şi „Povestea bobului de grâu” (1962).  De asemenea, a semnat volumele de poezie „Dor de mamă”, „Vase comunicante”, „Am vrut să ştiu”, „Scrisoare către tine”, „Cântece de iarnă”, „Viaţă de legendă”, „Steaua care lacrimă” şi povestea „Bob de grâu”.
A tradus din creaţia scriitorilor I. Turghenev, E. Vinokurov, Ianka Kupala, din autori italieni, francezi, indieni etc. A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova şi al Comitetului de Stat pentru Edituri, Poligrafie şi Comerţul cu Cărţi pentru traducerea eposului sanscrit „Ramayana” (1988).  
Duminică,  sicriul cu corpul neînsufleţit al regretatului scriitor a fost adus la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chişinău. Pavel Darie a fost  înmormântat în ziua de  22 noiembrie, la Cimitirul catolic din capitală.
 Sursă:  Moldpres                                           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu