Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 10 noiembrie 2015

Cărți care au prezis viitorul



Semne de carte și biblioteci
Cele mai interesante descoperiri anticipate de scriitori - Infografic
De la Jules Verne, până la H.G. Wells ori Arthur C. Clarke, mulţi dintre autorii de romane ştiinţifico-fantastice au anticipat viitorul. Care sunt cele mai interesante descoperiri şi invenţii prezise de scriitori.
Autori ca Arthur C. Clarke sau Jules Verne au pus bazele literaturii ştiinţifico-fantastice, în secolul al XIX-lea. Romanele acestora au anticipat şi au inspirat multe dintre invenţiile şi descoperirile ştiinţifice ulterioare. Cei doi nu sunt însă singurii scriitori ale căror opere prezic viitorul ştiinţei cu o precizie uluitoare. Bussines Insider a alcătuit o listă cu cele mai interesante profeţii făcute de autori în romanele lor, care s-au îndeplinit.
H.G. Wells
Patru dintre cărţile lui H.G. Wells apar pe lista previziunilor, fiind cel mai prezent dintre autorii incluşi. Născut în Anglia, la jumătatea secolului al XIX-lea, scriitorul este cunoscut pentru romane ca Războiul Lumilor, Maşina Timpului ori Omul Invizibil, care au vîndut numeroase exemplare şi au fost adaptate pentru radio, pentru micul şi marele ecran ori pentru scenă. Volumul When the Sleeper Wakes, Cînd se va trezi Cel-Care-Doarme, scris în 1899, anticipează apariţia uşilor automate, cu senzori de mişcare. Acestea au fost inventate în 1960, la 61 de ani de la romanul lui Wells.
De asemenea, folosirea tancurilor în război a fost anticipată de Wells în 1903, în The Land Ironclads, Curasate terestre. Primele blindate pe şenile au fost trimise în luptă în timpul primului război mondial, în 1916, la 13 ani de la publicarea romanului. O altă predicţie a scriitorului este introducerea bombelor atomice, în The World Set Free, Lumea eliberată, publicată în 1914. Prima bombă atomică folosită în război, a fost lansată asupra Hiroshimei, în 1945, la 31 de ani de la apariţia cărţii. Men like Gods, Oamenii ca zeii, publicată în 1924, anticipează introducerea mesageriei vocale. Aceasta a devenit populară abia în anii '80.      (va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu