Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 1 decembrie 2014

O zi mondială de prevenire și combaterii a bolii SIDA

Ziua mondială de combatere a SIDA,marcată pe 1 decembrie în fiecare an, este dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA  cauzată de răspândirea infecției cu HIV. Oficialii guvernului și ai sănătății amintesc ziua, de multe ori cu discursuri sau forumuri cu privire la subiectele SIDA. Din 1995, Președintele SUA a proclamat oficial Ziua mondială SIDA. Guvernele din alte țări au urmat exemplul și a emis anunțuri similare. SIDA a ucis mai mult de 25 de milioane de oameni între 1981 și 2007, și un procent estimat de 33.2 milioane de oameni trăiesc cu HIV în întreaga lume începând cu anul 2007, aceasta este una dintre cele mai distructive epidemii din istorie. În ciuda accesului îmbunătățit la tratamentul antiretroviral și îngrijire în multe regiuni ale lumii, epidemia SIDA a luat un procent estimat la 2 milioane de vieți în 2007, din care aproximativ 270.000 au fost copii.
Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA a devenit operațional în 1996 și a preluat planificarea și promovarea Zilei Mondiale SIDA. Mai degrabă decât se concentreze pe o singură zi, ONUSIDA a creat Campania Mondială SIDA în 1997 și se concentrează pe tot parcursul anului pe comunicații, prevenire și educație.
În primii doi ani, tema Zilei Mondiale SIDA s-a axat pe copii și tineri. Aceste teme au fost puternic criticate la acea vreme deoarece ignora faptul că persoanele de toate vârstele se pot infecta cu HIV și pot fi bolnave cu SIDA. Dar temele au atras atenția asupra epidemiei HIV/SIDA, și au ajutat la atenuarea unora dintre stigmatizările legate de boală, și a ajutat la stimularea recunoașterii problemei ca o boală de familie. În 2004, Campania Mondială SIDA a devenit o organizație independentă.
În fiecare an, Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Benedict al XVI-lea au lansat un mesaj de salut pentru pacienți și medici de Ziua Mondială SIDA.
Cărți pe rafturile noastre: SIDA și bolile cu transmitere sexuală (Chișinău);Sergiu Mănescu, Georgeta Pașcu „Stop SIDA” (Chișinău, 1990); A. Cușnir „SIDA! Grupele de risc” (Chișinău, 1991)Traian Ciucă „Boli transmisibile pe cale sexuală” (București, 1993) T. Holban „Infecția cu HIV. Ghid practic la disciplina boli infecțioase (pentru studenții facultății medicină), Chișinău 2011.