Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 15 decembrie 2014

Fiica lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, sriitoarea Cella, s-a stins din veaţă la 104 ani

Semne de carte şi biblioteci
Scriitoarea şi pianista Cella Delavrancea s-a născut la 15 decembrie 1887. Ea a fost fiica cea mare a scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea, soră a arhitectei Hennrita Delavrancea, a Niculinei Delavrancea și a lui „Bebs" Delavrancea, membră a cenaclului lui Eugen Lovinescu. Cella a fost căsătorită cu un Viorel Virgil Tilea în timpul Primului Război Mondial (divorțată), cu Aristide Blank (divorțată), cu Philippe Lahovary. Una din prietenele intime ale reginei Maria a României.
Cella Delavrancea urmează studii de pian, la început în familie, apoi la Conservatorul din București, urmate de un stagiu la Paris. Întrucât tatăl său, scriitorul Barbu Ştefănescu Delavrancea era un apropiat al familiei Caragiale, a crescut alături de fiii și fiica acestuia.
Concertează în Europa, de multe ori în duet cu George Enescu, cu care urcă pe podium. Își face debutul literar în revista lui Tudor Arghezi, Bilete de papagal. Este autoarea unor nuvele, romane și texte cu caracter memorialistic.
A scris și a publicat sute de cronici muzicale și de texte consacrate fenomenului muzical. Extrem de longevivă, a fost primul artist din istoria culturii române care a participat la sărbătorirea propriului centenar, în 1988, la Ateneul Român, printr-un concert de gală în care a cântat alături de pianistul Dan Grigore. (Sculptorul Ion Irimescu va fi al doilea artist care participă la sărbătorirea propriului centenar, organizată de Academia Română în anul 2003).
Este cunoscută și pentru legătura sa romantică cu profesorul Nae Ionescu.
A scris ,,O vizită în ateleierul lui Brâncuși", o întâmplare adevărată din viața scriitoarei care are loc la Paris în anul 1922.
Moare la vârsta de 104 ani.