Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 16 decembrie 2014

Leonard Oprea un disident anticomunist interzis ca scriitor de regimul ceauşist

Semne de carte şi biblioteci
Leonard Oprea (născut la 16 decembrie 1953 la Prijmer, Braşov) este un prozator, poet și eseist contemporan român și american. Îşi face studiile la Universitatea din Brașov, având și o specializare în mass-media la Chico Univesity, California în 1990.
Leonard Oprea debutează în 1981 cu proză scurtă în revista literară Vatra din Târgu Mureș.
În perioada 1981 - 1987 publică proză în principalele reviste literare naționale, pentru care primește premii literare naționale pentru proză scurtă în 1981, 1982, 1984, 1985.
Între 1978 și 1989 devine dissident anticomunist. Este interogat de către Securitate. Participă la revolta muncitorilor din Brașov, din 15 noiembrie 1987. După această dată este interzis ca scriitor de către Cenzura ceaușistă, prin înştiințare oficială din partea Consiliului Culturii și Educaţiei Socialiste (CCES).
Între 1990 și 2006 publică în România articole și eseuri, proză în reviste literare și culturale naționale: Orizont, Timpul, Atelier LiterNet.
În 1992 creează Fundația Culturală "Vladimir Colin", onorând cu premiile sale intelectuali români și americani-români, cum sunt: Vladimir Tismăneanu, Andrei Codrescu, Nicolae Manolescu, Şerban Foarţă, Bogdan Ficeac, Radu Pavel Gheo, Mircea Opriţă.
În 1995 fondează editura Athena Publishing House. Fondator, editor și patron al editurii Athena Publishing House, din București, Leonard Oprea editează și publică la această editură, în 1995, 3 ediții bibliofile și bilingve (Engleză-Română), carți care prezintă poezii și eseuri create de Nichita Stănescu, Constantin Noica și Mircea Eliade. Aceste ediții speciale, Leonard Oprea le-a distribuit, non-profit, Bibliotecilor, Universităților, Institutelor Culturale și Ambasadelor din Europa, America și Japonia, având ca scop diseminarea Culturii Române în lumea întreagă.
Între 2003 și 2006 publică articole, proză, eseuri și meditații creștine în SUA, în săptămânalul New York Magazin, în revista culturală americano-română Romanian Times și în săptămânalul electronic internațional Acum.
În anii 2005 și 2006 publică proză, eseuri și meditații creștine în revista culturală Atheneum, din Vancouver, Canada.
Începând din 1999 trăiește în SUA, în prezent în Boston. Massachusetts.