Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 8 iunie 2012

LECTURILE VERII - 2012


Dragi copii! Din fragedă copilărie aveţi multe de aflat.  Nu uitaţi că vă pot veni în ajutor cărţile. Citind poveşti, poezii şi povestiri veţi cunoaşte cu fiecare zi tot mai mult. Vă invităm să participaţi la programul "Lecturile verii" pentru a citi împreună cele mai frumoase şi interesante cărţi.

 

CITIM, ÎNVĂŢĂM ŞI NE AMUZĂM !

Expoziţie de carte pentru copii până la 10 ani din colecţiile bibliotecii „Ovidius”


Bujor, Ala. Duminica cu surprize. Săptămâna profesiilor / Ala Bujor. - Ch. : Epigraf, 2010. - 48 p. : il.
Anume duminica, care este o zi deosebită, de odihnă, copii sunt dornici de surprize. De aceea în această carte, frumos ilustrată, autoarea le propune copiilor poezii şi povestioare pe care le pot citi împreună cu părinţii pe parcursul întregii zile, indicând pe fiecare pagină şi ora la care se recomandă să fie citite. Ce este mai deosebit în această carte? Autoarea ne spune şi morala pe care trebuie să o înţeleagă copiii în urma lecturii. Care ar fi învăţăturile aflate de micii cititori? Prietenul bun la nevoie se cunoaşte (poezia «Întâlnirea»), Nu te bucura înainte de vreme (poezia «Visul»); Pasărea pe limba ei piere (povestirea «Omiduţa»), Ce-i în mână nu-i minciună (povestirea «Scamatorul») ş.a.
În a doua parte a cărţii autoarea ne propune versuri despre profesii, pe care le recomandă a le citi în fiecare zi a unei săptămâni. Luni copiii vor afla ce face «Croitorul», marţi - «Învăţătorul», miercuri - «Dentistul». Pentru a afla ce veţi citi în celelalte zile — veniţi să luaţi cartea de la bibliotecă!

Canetti, Yanitza. Ce poate face o furnică / Yanitza Canetti ; trad. din lb. spaniolă de Dragoş Cojocaru. - Ch. : ARC, 2008 . - 32 p. : il. Este o carte pentru cei mai mici cititori, care vor fi curioşi să afle cine l-a salvat pe cogeamite elefant, intrat într-un bucluc. Prins între stânci, el cere pe rând ajutor de la zebră, de la maimuţă, de la cămilă şi hipopotam .
Cum i-a ajutat şi o mică furnică ? Acesta este răspunsul pe care o să-l găsiţi dacă o să citiţi această carte.

De ce multe animale drăguţe se poartă ciudat? - Ch. : ARC, 2008. - 24 p. : il.
După ce au învăţat să citească, copiii curioşi din fire pot singuri să afle răspuns la mai multe întrebări, surprinzătoare uneori şi pentru părinţi. Deci din această carte puteţi afla: De ce latră cânii? De ce cântă cocoşii cucurigu? De ce dorm iarna urşii? De ce stau crocodilii cu gura deschisă? De ce merg furnicile în şir?

Ce ciudăţenii mai au unele animale o să ştie doar copii care vor citi această carte !





Dragomir, Constantin. Hipopotamul fără dinţi : Poezii pentru copii / Constantin Dragomir. - Ch., 2002. - 32 p. : il.

 Ce nu trebuie să facă copiii pentru a fi cu dinţi frumoşi şi sănătoşi vor afla micii cititori ai acestei cărţulii, foarte frumos ilustrată de Andrei Ţurcanu.
Cartea mai are o surpriză: la mijlocul ei este încă o cărticică de poezii despre diferite animale: crocodilul, girafa, lupul, purcelul, puiul de tigru.

Lazăr, Oana. Inventatorul de cuvinte : Poezii / Oana Lazăr ; il. de Victoria Raţă. . - Ch. : Prut Internaţional, 2004. - 32 p. : il.
Mulţi copii au citit povestea «Făt-Frumos din lacrimă», dar iată că este şi «Făt - Frumos din lapte»! Cine-i el? De ce îi zice aşa? Cei care vor citi poezia din această carte îl vor cunoaşte!
De asemenea vor mai cunoaşte cine este poznaşul băieţel Matei, de ce se teme Păcălici, de ce i-a crescut unui lat băiat ştrengar - un nas de măgar? Iar împreună cu o furnicuţă harnică vor învăţa puţină gramatică, dar nu ca în manuale, citind doar poezia cu acelaşi titlu.

 



Popovici, Gheorghe. Ţie, o poezie hazlie / Gheorghe Popovici. – Ch., 2005. - 30 p. : il.
Copiii, cărora le plac animalele, pot cunoaşte multe peripeţii ale lor din poeziile: Purceluşului Iţă, Iepuraşul îngâmfat, Miau-morlau, Gărgăriţa pictoriţa ş.a. Se vor amuza ei şi de păţaniile Doamnei Cloanţa, vor afla ce fac Balaurii şi ce ne învaţă culorile semaforului.

 

Poveşti cu tâlc pentru copii isteţi / adaptare după Esop ; il. de Marina Andruhina. – Ch. : ARC, 2010. – 96 p : il.

Citind cartea, în doar jumătate de pagină copiii vor găsi o nouă povăţuire şi învăţătură, care le fa fi de folos în viaţă. De obicei, in fiecare poveste sunt două-trei personaje care se contrează şi se doreşte fiecare să-şi dovedească dreptatea: Maimuţa şi cămila, Vrabia şi iepurele, Măgarul şi câinele, Leul şi calul, Privighetoarea, uliul şi vânătorul şi altele.
Cine din ei are dreptate vor ştie cei care o să citească această carte
!



Tomozei, Gheorghe. Poeziile verii / Gheorghe Tomozei. – Bucureşti : Ed. Vizual, 1998. – 14 p.

În aceste versuri cunoscutul poet le vorbeşte copiilor despre acest anotimp frumos şi multaşteptat de copii.
Ce se întâmplă „Vara”, cum este în „Casa bunicilor”, ce „Poveste” ne aduce acest anotimp, ce face „Nucul”, şi cât de darnică este „Vacanţa” – iată cu ce atrage această carte copiii curioşi!

Ţurcanu, Ianoş. Ce ascund cuvintele / Ianoş Ţurcanu. – Ch. : Grafema Libris, 2008. – 36 p. : il.
Câtă plăcere şi noi cunoştinţe obţii citind versurile semnate de Ianoş Ţurcanu ştiu deja copiii care au făcut cunoştinţă cu multe alte cărţi adresate de el copiilor. Cine va fi veni la bibliotecă să împrumute cartea va afla ce mai fac: Zebra, Doi urşi, Hipopotamul, Două caracatiţe, Câinele sălbatic, Lupul, Corbul, Doi lei şi mulţi alţi eroi din poezii.
Ei vor mai şti cum şi-a salvat viaţa „Şoricelul educat” , „Ce ascund cuvintele”, „Povestea nopţii”, de ce este „O girafă supărată, ce este un „Wattmetru” şi multe alte fapte interesante!


Ursache, Silvia. Am încălecat pe-o roată şi v-am spus-o gogonată / Silvia Ursache. – Ch., [s. a.]. – 56 p. il.
La începutul cărţii autoarea le propune copiilor o frumoasă poezie despre „Plaiul strămoşesc”. Apoi îi invită „Hai la joacă pe toloacă”, dar să nu facă „Glumă de prost gust” , căci iată vin „Canibalii”, care îi răpesc pe copiii ce nu se poartă cu dreptate şi nu vorbesc frumos.
Ne mai spune autoarea „La ce duce lăcomia”, cât de urât este „Mincinosul”, dând copiilor şi un „Sfat pentru obrăznicături” încheind cu un „Sfat înţelept”.



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu