Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 25 iulie 2014

Semne de carte și biblioteci


Ultima zi cu Vladimir Vâsoțki

         „Ajunul şi începutul Olimpiadei de la Moscova (19 iulie-3 august 1980) au creat o situaţie inedită pentru bardul Vladimir Vâsoțki. În legătură cu venirea a mii de oaspeţi din străinătate, autorităţile moscovite au blocat toate reţelele ilegale de comercializare a drogurilor. V. Vâsoțki era dependent de droguri şi, aşa cum nu avea rezerve, a intrat într-o puternică criză de abstinenţă. Pentru a face faţă acestei situaţii grele, medicul i-a administrat doze mari de sedative (Cloralhidrat). Metoda avea şanse de izbândă dacă nu ar fi fost o problemă: V. Vâsoţchi, seara, pentru a adormi mai repede, totdeauna  obişnuia să bea șampanie. Aşa a făcut şi în ziua morţii (25 iulie 1980): a băut şampanie şi după aceea – sedative… Coctailul a fost fatal pentru că alcoolul multiplică puterea sedativelor” (V. Stăvilă).  
 Legături de familie, conjugale și extraconjugale    

         Născut în ianuarie 1938, la Kiev. Tatăl lui, Semen Volfovici, colonel de armată, a murit peste 17 ani după înmormântarea feciorului Vladimir, având vârsta de 82 de ani. Unchiul Alexei, fratele tatei lui V. Vâsoțki, colonel și el de artilerie, moare de 58 de ani, înainte de a se întâmpla tragicul eveniment cu nepotul său.
         Neamul Vâsoțki își are obârșia în regiunea Brest, din Belarusi. Trecerea la Kiev a săvârșit-o bunelul Volf Șpiomovici, un intelectual din familie de pedagogi, cu trei diplome de studii superioare: de jurist, economist și chimist. Soția lui, Debara Bronștein (bunica lui V. Vâsoțki) a lucrat soră medicală în cosmetologie. Bătrâna și-a iubit mult nepotul și până la moarte a ascultat piesele lui.
         Mama poetului însă, se trage din ruși. O chema Nina Serioghina. Avea studii superioare și a muncit în calitate de traducătoare din limba germană. Tatăl ei, Maxim Serioghin a fost originar din regiunea Tula. La 14 ani fuge de acasă și se angajează la Moscova portar, pe la diferite hoteluri.
         Vladimir Vâsoțki a fost căsătorit de trei ori. Prima soție - Iza Jukova (pe când  Vâsoțki avea 22 de ani). Peste un an o întâlnește pe actrița Ludmila Abramova. Ea îi naște doi feciori. În 1967 se înfiripează o relație de dragoste cu actrița franceză Marina Vladi, din familie de emigranți ruși (numele ei adevărat - Marina Poleakova). În 1968 divorțează de cea de a doua soție și în 1970 își oficializează relația cu Marina Vladi. În 1972, dintr-o relație extraconjugală cu Tatiana Ivanova, se naște Nastea, pe care Vâsoțki s-a temut s-o recunoască de fiică.
          Pe parcursul vieții a avut relații amoroase cu multe femei, printre care actrițele: Ludmila Pârieva, Clara Rumeanțeva, Irina Pecernikova, Irina Mazurkevici, Galea(top-model), Larisa Lujanina și Oxana Iarmolnik, aceasta ulterior devenind soția lui Leonid Iarmolnik (Ion Borș).