Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 29 iulie 2014

Asăzi, 29 iulie este Ziua imnului național al României

Începând cu 1990, „Deșteaptă-te, române!” este declarat prin lege imn de stat al României. Pentru o vreme, a fost de asemenea imn național al Republicii Democratice Moldovenești (1917-1918) și al Republicii Moldova (1991-1994). Aprobat de primul Parlament de la Chișinău, el este înlocuit provizoriu de majoritatea agrariană venită la putere în 1994, cu cântecul „Limba noastră” (muzică Alexandru Cristea, aranjament Valentin Dânga, versuri Alexei Mateevici). Și pentru că poetul a cântat limba română, au fost selectate doar strofele 1, 2, 5, 8 și 12. 



Melodia imnului „Deșteaptă-te, române” a fost compusă de Anton Pann, iar versurile și aranjamentul aparțin lui Andrei Mureșanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848. Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureșanu, redactat și publicat în timpul Revoluției de la 1848, a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni brașoveni, fiind cântat pentru prima oară la Brașov, într-o grădină din Șchei.

Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Mureșanu a pus versurile sale avea o largă circulație în epocă și nu i se cunoaște cu certitudine autorul. O versiune spune că însuși Andrei Mureșanu este autorul melodiei, iar alta susține că de fapt era o melodie cântată pe un text religios, ce purta numele „Din sânul maicii mele”.

De atunci, acest imn a fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el. Așa a fost și în timpul Revoluției române din 1989, când practic instantaneu și generalizat a fost cântat ca un adevărat imn național, înlocuind imnul comunist „Trei culori”. Iar imnul „Limba noastră”, adoptat „provizoriu” 20 de ani în urmă, chiar dacă are un text patriotic nu exprimă toate năzuințele moldovenilor. În inima patrioților continuă să răsune „Deșteaptă-te, române”.