Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 17 iulie 2014

O zi de vară consumată cu folos ori bibliotecarii de la „Ovidius” la cârma trolleybook-ului

    
Aglaia Iepure, Ion Borș, Viorica Moraru.
La 16 iulie am schimbat traseul spre serviciu, luând direcția Parcul Valea Trandafirilor, iar biblioteca de pe șoseaua Hâncești pe troleybook-ul vacanței de vară. La ora 11 în salonul vehiculului neobișnuit erau deja trei tinere mămici cu odraslele sale, o bunică cu nepoțica și un bunel care a preferat să-și aștepte micuța cititoare pe banca de afară. În timp ce copiii desenau, tinerele mame citeau reviste.
Lectură din plăcere!
Rând pe rând de troleybook se apropiau tineri familiști cu copilași de mână. Prima lor întrebare - da ce-i asta? Răspunsul nostru  le-a plăcut și au acceptat să participe împreună cu copiii la o  „Oră de lectură”, organizată de bibliotecarele Viorica Moraru și Aglaia Iepure, la o măsuță cu scăunele pliante, pe care erau multe cărți creoane, carioci, reviste (vechi), foarfece și alte lucruri necesare.
Bibliotecarele, mai întâi, le-au vorbit despre troleybook și necesitatea de a citi, chiar și în vacanță. Apoi, le-a povestit despre Biblioteca „Ovidius” și activitățile ei pentru copii, adolescenți și maturi. Apoi participanții au făcut între ei cunoștință, aplicând  jocul tradițional la „Ovidius” numit „Albinuța”. După care a urmat lectura propriu-zisă. A fost citită povestirea „Pâine cu rouă” din cartea cu același nume, scrisă de Grigore Vieru.
Oră de lectură.
Printe copii au fost și două fetițe din clasa I, de la un liceu din București. Ele cunoșteau cărțile lui Grig Vieru și au luat parte activă la discuții, alături de semenii lor de la Chișinău. Au vorbit despre calitățile pâinii, au făcut colaje cu desene decupate din reviste vechi.
Au ascultat versuri despre pâine, ghicitori, maxime, citate din operele marilor scriitori. Li s-a propus integrame, făcute de Ion Borș în baza povestirii ”Pâinea cu rouă”.  O altă activitate a avut loc cu participarea copiilor vorbitori de limbă rusă. Bibliotecarii au împărțit materiale promoționale atât vizitatorilor, cât și trecătorilor prin preajmă.
La „Ora poveștilor”  alt grup de copiii au ascultat povestea „Eroul curții”. Copiii au fost antrenați în discuții. S-au citit ghicitori  și au făcut colaje din desenele cu păsări, decupate din reviste vechi.
Lectură din plăcere.
Activi au fost copiii și la jocuri distractive. Alegerea le-a aparținut.
Activități distractive.
Unii au preferat să deseneze cu cretă coloră pe asfalt; niște băieței isteți au fugărit cauciucurile prin preajmă; alții au căuat rezolvarea figurilor de puzzle; li s-a pus la dispoziție dame, popice, jocuri („Podul de piatră”, ”Rândunică, mută-ți cuibul”, „Mămăligă cu mălai, cum te pun așa să stai”). Copiii au avut ce alege. Printre cititori, au fost și câteva grupuri de tineri. Într-un cuvânt - această zi de vacanță s-a consumat cu folos.
Timp petrecut cu folos.