Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 10 iulie 2014

Semne de carte și biblioteci


10 iulie - ziua de naștere a lui Marcel Proust

Marcel Proust s-a născut într-o familie înstărită din satul Auteuil, în partea sudică a Parisului.
Tatăl lui Proust era un faimos doctor și un epidemiolog, profesor la Facultatea de Medicină, care s-a ocupat de studiul holerei, o boală ce făcea ravagii în Europa și Asia. Fiind autorul a 20 de tratate de medicină, epidemiologie și igienă, precum și a unui număr foarte mare de articole medicale, a fost unul dintre modelele lui Proust. Mama lui, fiica unui evreu foarte bogat și cultivat, poseda o cultură extrem de rafinată. Scrisorile păstrate de la ea demonstrează că avea un foarte dezvoltat simț al umorului, stăpânea de asemenea limba engleză astfel încât să-i transmită fiului abilitatea si dorința de a traduce în limba franceză eseurile lui John Ruskin.
Proust era foarte apropiat de mama sa. Pentru a mai scăpa de insistențele tatălui său care-i recomanda să lucreze, el a devenit bibliotecar voluntar la Bibliotheque Mazarine, în vara anului 1896. După ce și-a luat concediu de odihnă, l-a prelungit până când a fost dat afară, după câțiva ani. Nu a avut niciodată un loc de muncă stabil și n-a părăsit niciodată apartamentul părinților săi.
Viața lui Proust și cercul familiei sale s-au modificat brusc în primii ani ai secolului XX. În februarie 1903 fratele lui Proust, Robert, s-a căsătorit și a plecat de acasă. Tatăl său a murit în luna septembrie a aceluiași an. În final mama sa avea să moară, spre disperarea totală a fiului ei, în septembrie 1905. Proust a moștenit o sumă uriașă, în banii din zilele noastre aproximativ 6 millioane de dolari americani, un venit lunar de 15,000$. Cu toate astea starea lui de sănătate a continuat să se deterioreze.
Proust și-a petrecut ultimii trei ani de viață închis în celebra sa cameră cu pereții din dopuri de plută, și a lucrat zi și noapte la încheierea romanului său, rămas în ciuda tuturor acestor eforturi, neterminat. A murit în 1922 din cauza unei bronșite căpătate în timp ce vizita expoziția pictorului său preferat, Vermeer și este înmormântat în cimitirul Pere Lachaise din Paris. De atunci s-au scurs 92 de ani și 143 din acel memorabil 10 iulie.
Lucrările lui Marcel Proust le puteți găsi pe rafturile Bibliotecii „Ovidius” de pe șoseaua Hâncești, 32.