Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 2 martie 2012

2 martie 1992 – 2 martie 2012

ASTĂZI, SE ÎMPLINESC DOUĂZECI DE ANI DE CÂND POPORULUI NOSTRU I S-A IMPUS UN CONFLICT SÂNGEROS LA NISTRU
Două decenii de când poliţiştii care apărau Dubăsarii au suportat prima lovitură, respingând bărbăteşte atacurile gărzii separatiste, ale bandelor căzăceşti şi ale tuturor celor încurajaţi de manevrele ascunse ale Armatei a 14-a de ocupaţie. La războiul din 1992 au participat peste 28000 de combatanţi.
Evocarea faptelor ce s-au petrecut în vara anului 1992 pe malurile râului Nistru este o datorie a noastră, a celor pentru care s-au adus jertfă vieţi omeneşti. Este necesar să spunem acum că luptele pentru apărarea integrităţii ţării au constituit şi un argument de rezistenţă contra forţelor Armatei a 14-a ruseşti, antrenate direct în conflict de partea separatiştilor.
Pentru comemorarea acestei triste aniversări, în bibliotecă sunt organizate manifestări de suflet, unde este adus un omagiu eroilor care au apărat integritatea şi independenţa Republicii Moldova.

Despre războiul de la Nistru din zilele anului 1992 s-au scris şi se vor mai scrie încă multe cărţi. Expoziţia de carte "Adevărul despre Transnistria"ne prezintă volumele de care dispune biblioteca „Ovidius” în colecţia sa.
Pentru cei cointeresaţi prezentăm unele ediţii şi pe acest blog.
Munteanu, Anatol. Sacrificiu şi trădare. Războiul de secesiune din Republica Moldova (1990-1992). – Bucureşti, 2005. – 640 p. O carte letopiseţ a întâmplărilor si evenimentelor ce au avut loc intre anii 1990-1992. De asemenea e o carte omagiu, adusa miilor de eroi care au aparat integritatea si independenta Republicii Moldova. Această lucrare este o încercare de a transmite lumii Adevărul despre calvarul 90. Încercând să restabilească adevărul despre acele evenimente sângeroase, cartea constituie în acelaşi timp, un omagiu adus eroilor căzuţi în luptele la acest război care ne-a fost impus de forţele imperiale.













Citind această carte veţi cunoaşte mai bine care au fost cauzele declanşării acestui război, în prima parte fiind aduse incursiuni în dezvoltarea istorică a relaţiilor moldo-ruse. În partea a doua este prezentată cronologia evenimentelor istorice din anii 1988 – august 1992, în baza documentelor oficiale adoptate în acest timp, informaţie adunată cu risc şi migală de către autor. Astfel putem fi martorii tabloului complex al evenimentelor din acele timpuri tragice pentru soarta ţării. Lucrarea colonelului Anatol Munteanu reprezintă o informaţie fără preţ, care trebuie să-şi găsească loc în toate bibliotecile, în colecţiile şcolilor, liceelor şi altor instituţii de învăţământ.


Tânăra generaţie trebuie să cunoască adevărul despre acest război sângeros, deci nu ezitaţi să citiţi cât mai mult. Vom prezenta şi alte cărţi dedicate acestor evenimente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu