Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 7 martie 2012

8 martie – Ziua Internaţională a Femeii

FEMEI CU DESTINE DEOSEBITE
Expoziţie de carte din colecţiile bibliotecii „Ovidius”

Ne plac actriţele care ne fac să plângem, cântăreţele care ne spun ce este fericirea. Ne plac femeile care ştiu să-şi educe copii fără manuale, care pot să prepare cina fără cărţi de bucătărie. Ne plac femeile frumoase care nu reuşesc să se plictisească. Mai recent sunt admirate femeile care se mişcă bine în universul afacerilor.
În ajunul sărbătorii Zilei Internaţionale a Femeii, mai numită şi Ziua Mamelor, la biblioteca „Ovidius” au fost vernisate două expoziţii de carte. Standul „Eternă şi frumoasă – femeia” ne prezintă volume cu cele mai frumoase versuri dedicate femeilor şi mamelor, cât şi cărţi care ne ajută să descifrăm chipul psihologic al femeii fericite.
Un alt stand cu genericul „Femei cu o istorie de succes” aduce în vizorul nostru ediţii dedicate femeilor cu destine deosebite.Prezentăm unele ediţii de la această expoziţie pentru a le face cunoscute unui public larg de cititori.

Femei din Moldova : Enciclopedie / editor : Iurie Colesnic. – Ch. : Museun, 2000. – 312 p.
Femeia basarabeană... Necunoscută în trecut, neînţeleasă nici astăzi, învăluită într-o taină ademenitoare a vremii. Femeia basarabeană – un argument al eternităţii... Femeia şi locul ei în societate este o temă larg discutată de istorici şi sociologi. Schimbarea accentului de pe rolul de gospodină casnică cu cerc limitat de preocupări, soţie, păstrătoare de tradiţii, ocrotitoare a focului din vatră pe cel al femeii cu un larg spectru de preocupări ştiinţifice, sociale, politice de prim rang – necesită o evaluare a procesului evoluţional, o judicioasă comparare a activismului social al femeii în trecut şi în prezent. Enciclopedia Femei din Moldova vine ca o confirmare documentară a faptului că pe aceste meleaguri în toate timpurile au locuit personalităţi feminine deosebite. Volumul include 665 de personalităţi feminine, care şi-au adus obolul la prosperarea culturală, spirituală, socială şi materială a ţinutului nostru şi cuprinde o perioadă istorică destul de vastă, începând cu secolul al XVI-lea şi până în zilele noastre.
Femeia în labirintul istoriei / coord. de proiect : Irina Nechit. – Ch. : Ştiinţa, 2003. – 231 p.
În carte sunt prezentate destinele unor femei care au trecut, fiecare în parte, prin grele încercări în timpul unor evenimente istorice din secolul XX şi care au avut curajul şi forţa de a supravieţui situaţii-limită, păstrându-şi verticalitatea, demnitatea, generozitatea şi feminitatea. Conţinutul cărţii este structurat pe următoarele momente definitorii ale destinului femeii basarabene: femeia ca model de rezistenţă în faţa vicisitudinilor timpului, femeia şi creaţia, femeia ocrotitoare a căminului familial, femeia în condiţiile războiului şi a deportărilor, a conflictului armat din Transnistria, destinul femeii-intelectual, femeia păstrătoare a tradiţiilor, dar şi femeia expusă violenţei sistemului şi exodului.

99 femei ale Moldovei. – Ch. ; Kiev, 2006. – 232 p.
Ediţia ne prezintă 99 de personalităţi feminine cu performanţe remarcabile în diferite domenii de activitate. Femei care contează în politică, care conduc şi decid, femei de excepţie în ştiinţă şi sport, femeile scenei, femei mondene şi sclipitoare, femei care s-au lansat graţie frumuseţii, femei care iubesc Moldova.
De ce 99 de femei? La această întrebare autorii acestei ediţii speciale a revistei „VIP magazin” dau următorul răspuns. Până la cifra de 100, care sa-r fi cerut logic, mai este un loc, lăsat intenţionat, pentru ca fiecare femeie care a făcut ceva meritoriu pentru casa ei, pentru familia ei, pentru compania unde îşi ia salariul sau pentru societate să-l poată râvni.
White, Ellen T. Femei celebre / Ellen T White. – Bucureşti : Litera International, 2008. – 251 p.Cartea Femei celebre vă oferă povestea celor mai fermecătoare femei din istorie: Eva Peron, Greta Garbo, Coco Chanel, Nivella Lawson, Ahgelina Jolie, Edith Piaf, Mata Hari, Jacgueline Kennedy Onassis şi multe alte figuri feminine care au marcat istoria. Succesul lor te va provoca pe tine, femeia modernă, să-ţi testezi limitele seducţiei... O carte plină de umor, ingenioasă şi instructivă, cu ajutorul căreia vei descoperi cum să fii atrăgătoare şi vei primi sfaturi practice, unele de-a dreptul îndrăzneţe, despre seducţia modernă. Istorisirile sunt însoţite de teste de autocunoaştere, citate, fotografii şi detalii biografice inedite. Volumul îţi prezintă toate tipologiile de femei cuceritoare, în care te poţi regăsi.
Bieşu, Maria. Viaţa mea e un turneu ... / Maria Bieşu. – Ch . : Ed. Cartea Moldovei, 2009. – 208 p. Maria Bieşu... Acest nume a devenit de acum legendar. O cale de creaţie strălucită, în care se revarsă într-o minunată armonie ceva neobişnuit şi firesc, simplu şi complicat, clar şi imposibil... Larga-i notorietate, înaltele titluri şi decoraţii artistice, victoriile la concursurile internaţionale, succesele remarcabile pe scenele din cele mai mari oraşe ale lumii – toate acestea i-au revenit cântăreţei de la Teatrul Academic de Stat de Operă şi Balet din Republica Moldova. Viaţa şi activitatea artistică a Primadonei Operei Naţionale o veţi găsi în detalii mai amănunţite în cartea propusă.
Budeanu, Cheorghe. Vai, sărmana turturică... : Amintiri mărturisite despre Maria Drăgan / Gheorge Budeanu. – Ch. : Ed. Atelier,1999. – 112 p.
Este o ediţie modestă între paginile căreia au fost adunate amintiri mărturisite de câţiva dintre acei care au cunoscut-o pe vestita interpretă de muzică populară Maria Drăgan. Sigur că „sărmana turturică” sau „priveghetoarea Moldovei”, cum a numit-o poporul, merită cu mult mai mult. Maria Drăgan n-a putut să trăiască printre noi mai mult decât Eminescu. A murit la vârsta de 39 de ani. A fost o stea pe care am reuşit s-o vedem doar în căderea ei de pe bolta cântecului nostru popular. Maria Drăgan a avut o soartă tragică. Dacă nu se întâmpla ceea ce s-a întâmplat, poate că ne-ar fi tratat în continuare cu cântecele, cu bunătatea şi frumuseţea ei făcându-ne să fim mai puţin haini. Este o carte ce ne relatează mărturisiri dureroase.

Hill, Elisabeth. Lady Diana : A fost odată o prinţesă.... / Elisabeth Hill. –Bucureşti : Ed. Naţional, 1997. – 125 p.Povestea ei s-a scris pagină cu pagină, cuvânt cu cuvânt, încă de la naştere. Nici un palat în care a fost închisă nu i-a putut fereca chipul, nici un turn n-a făcut-o invizibilă: toţi au intrat în viaţa ei, aşa cum toţi au fost de faţă când au ucis-o. Ursitoarele i-au prezis încă de la naştere că o să ajungă regină. Fiind sfârşit de veac, de un mileniu şi de o lume, povestea Dianei a fost povestea unui veac, a unui mileniu şi a unei lumi grăbite să-şi ştie destinul de neştiut, avide să ajungă pe o culme de neatins, dornice să se elibereze din lanţuri care nu cad niciodată.
Taraborrelli, J. Randy. Marilyn Monroe / J. Randy Taraborrelli. – Bucureşti : Litera Internaţional, 2009. – 405 p.Marilyn Monroe – un nume sinonim cu frumuseţea şi cu faima, cea mai sexy actriţă a tuturor timpurilor – era, în realitate, o femeie mult mai complexă decât imaginea fabricată la Hollywood. Norma Jean Mortensen s-a născut la Los Angeles, în 1926. Copilăria şi-a petrecut-o în familii adoptive şi în orfelinate, fără să-şi cunoască tatăl şi fără să-şi vadă prea des mama, internată într-o instituţie de psihiatrie. Căsătorită la 16 ani, doar pentru scurt timp, a fost descoperită de un fotograf, în timp ce lucra într-o fabrică de muniţie. Succesul nu a întârziat să apară, Marilyn devenind vedetă absolută a anilor 1950. Cartea de faţă este prima care foloseşte secrete, declasificate în 2006, oferind informaţii inedite din viaţa ei.

Dietl, Wilhelm. Femei spion / Wilhelm Dietl. – Bucureşti : Litera Internaţional, 2010.– 213p.Nu toate femeile spion seamănă cu Mata Hari sau cu celebre „Bond girls”, însoţitoarele lui James Bond. Nu toate sunt seducătoare, ţinând într-o mână rujul şi în cealaltă pistolul. Dimpotrivă, pentru profesia de spion se califică femei pe care le-ai putea lua oricând drept profesoare ori funcţionare oarecare, întrucât regula de bază este să nu atragi atenţia asupra ta. Cartea lui Wilhelm Dietl ilustrează vieţile femeilor care au schimbat faţa spionajului, cu precădere în Al Doilea Război Mondial, indiferent că au lucrat pentru CIA, MI5, KGB sau Stasi. De la cele care au ajuns spioni din motive personale, iubire, solidaritate sau prietenie,la cele care au fost folosite pe post de „capcane cu miere”, o întreagă paletă de motivaţii şi moduri de a face spionaj este prezentă aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu